Nieuws Actueel

Dynteq: ondernemen vanuit een omgebouwde F-16-bunker

Binnen muren van gewapend beton worden nu innovatieve producten ontwikkeld. De oude straaljagerbunkers op de voormalige vliegbasis zijn omgetoverd tot kantoor. Een kijkje binnen het bedrijf door De Twentsche Courant Tubantia.

Bert Hellegers | Foto: Emiel Muijderman 18 januari 2017

Dynteq emiel muijderman

In de bunker die een straaljager moest beschermen tegen luchtaanvallen worden nu technische producten ontwikkeld en getest. Als eerste bedrijf heeft industrieel ontwerpbureau Dynteq zijn intrek genomen in een van de F-16-shelters op de voormalige vliegbasis Twenthe. "Dit past helemaal bij ons. We zijn pioniers", zeggen de eigenaren van het bedrijf dat tien jaar geleden als spin-off van de Universiteit Twente begon. Dyntec maakt onder meer furore met zelfrijdende tractors en een innovatief sturingssysteem voor Baboe-bakfietsen.

Technology Base

In totaal staan er dertien van dergelijke F-16-bunkers binnen de hekken van de voormalige vliegbasis, waar de Technology Base vorm moet krijgen. Enkele van deze shelters worden al tijdelijk gebruikt, maar moeten in navolging van de vestiging van Dynteq worden getransformeerd tot vaste onderkomens voor innovatieve bedrijven. Daarover worden met diverse gegadigden gesprekken gevoerd, aldus projectmanager Joep van Aaken van Area Development Twente (ADT), die het bedrijvenpark ontwikkelt. Een kijkje bij Dynteq moet hen over de streep trekken. "Hier komen een inspirerende werkplek en duurzame ontwikkelingen samen."

Bijzonder

Dynteq was in het voormalige legergebouw op de Zuidkamp, buiten het vliegveldterrein, uit het jasje gegroeid en heeft in deze regio industrieterreinen afgestruind naar een nieuwe ruimte. "Maar toen deze kans zich voordeed, waren we er snel uit. We hebben hier een unieke werkplek. We willen ons onderscheiden en dat doen we hier. Alleen de weg er naar toe is al bijzonder. Bovendien gaan zich hier andere bedrijven vestigen waarmee we samen producten kunnen ontwikkelen. Deze omgeving biedt ook alle ruimte om ze te testen. Als je dat op een normaal industrieterrein zou doen, zie je binnen een uur je prototype op sociale media terug."Op de Technology Base wil Dynteq een groeispurt inzetten. Het industrieel ontwerpbureau telt nu tien medewerkers. "Mede door de samenwerking met andere innovatieve bedrijven denken we dat aantal de komende vijf jaren te verdubbelen."