Nieuws Actueel

Een vestiging openen in Duitsland heeft gevolgen

Veel Nederlandse ondernemers vestigen zich in Duitsland. Een reden daarvoor is bijvoorbeeld de lage prijs van bouwgrond. “Daarbij is het aan te raden,” zegt Herman Lammers, adviseur bij het Grensinfopunt van EUREGIO, “om personeelsleden goed te laten informeren over de gevolgen als zij meegaan naar de Duitse vestiging.”

Anno Oude Engberink 21 april 2017

Euregio 1

“Werknemers krijgen namelijk te maken met andere regels met betrekking tot bijvoorbeeld belastingen en sociale verzekeringen,” vervolgt Lammers. “In het geval van emigratie zijn er ook heel specifieke gevolgen voor het inkomen waar je terdege rekening mee moet houden, omdat je dan in Duitsland inkomensbelastingplichtig bent.”

Lees ook: Oud-wethouder helpt Nederlanders aan Duitse baan

“Maar er zijn meer zaken waar mensen rekening mee moeten houden. Dat begint al met de taal, die een belemmering kan vormen. Maar ook het feit dat je in Duitsland een ziektekostenverzekering moet afsluiten. Vragen als ‘kan ik nog wel naar mijn eigen dokter’ hoor ik regelmatig.” Ofwel, zo besluit Lammers, “een goede voorlichting aan werknemers is van groot belang wanneer een ondernemer besluit zijn bedrijf in Duitsland te vestigen.”