Nieuws Energie

Energietarief van 80.000 euro per maand: ‘Er gaan flinke klappen vallen in de horeca’

Als er geen hulp van de overheid komt, gaan vele bedrijven over de kop, verwacht de horeca. De autoriteiten houden de hand nog op de knip. ,,Er komt geen steunpakket zoals bij corona.”

Rob Musters 23 september 2022

Horeca energierekening inflatie energieplafond

De Bredase horeca voorziet zware tijden komende winter. Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer.

Het kabinet werkt aan plannen om mkb-ondernemers te steunen bij de hoge energierekening, zo werd dinsdag bekend bij de Miljoenennota. De horeca heeft er weinig vertrouwen in. ,,Het wordt een heel droevige winter”, zegt horeca-ondernemer Johan de Vos tegen het AD.

Lees ook: Horeca komt met noodnummer om hoge energieprijs: 'Ondernemers kunnen het niet langer alleen dragen'

Uitgestelde belasting

,,Bijna ieder horecabedrijf wordt getroffen door hoge energieprijzen. Bij een gemiddeld cafeetje is de rekening van 1500 naar 6500 euro gegaan. Dat is niet vol te houden. Ik heb al uitbaters gehoord die hun café in de winter sluiten en in de zomer weer opengaan.

Daar komt bij dat café-eigenaren op 1 oktober de uitgestelde belasting van de coronatijd moeten terugbetalen. Dat lukt niet iedereen. Nu komen de hoge energieprijzen er nog bij. We verwachten dat tientallen cafés en restaurants failliet zullen gaan.”

Lees ook: Minister Adriaansens over coronawinter: ‘Verwacht dat we heel eind komen met lichtere maatregelen’

Horecabedrijven door reserves heen

Bij het Ondernemersfonds in Breda komen veel slechtnieuwsverhalen binnen. Voorzitter Willem de Laat: ,,Ik ben enorm geschrokken van de bedragen die ik hoor noemen. Bij een bekend Bredaas restaurant gaat de energierekening van 20.000 naar 80.000 euro per maand. Dat is een miljoen euro per jaar. Ik had verwacht dat de prijzen flink zouden stijgen, maar dit zijn extreme bedragen.”

De Laat wijst erop dat veel horecabedrijven door hun reserves heen zijn. ,,In coronatijd hebben ondernemers hun reserves, hun pensioen en soms zelfs de spaarpot van hun kinderen aan moeten spreken. Zij kunnen niet veel meer hebben.”

Lees ook: Gasverbruik gehalveerd maar energiekosten verdrievoudigd: horecaman Jurrian wacht barre winter

Bij hotels is het volgens Johan de Vos helemaal bar en boos: ,,Ik hoor daar absurde bedragen voor energie noemen.” Peter Werther van Hotel Mastbosch noemt geen bedragen, maar zag de energieprijs voor zijn hotel verdubbelen. Werther: ,,En als het een koude winter wordt, voorzie ik een verdriedubbeling van het maandelijkse bedrag. Het gaat heftig worden deze winter.”

Hele mkb in de problemen

De Bredase wethouder Carla Kranenborg (Economie) is op de hoogte van de problemen in de horeca. ,,De burgemeester en ik spreken maandelijks met de horeca. We weten wat er speelt en delen de zorgen.” Toch komt er geen steunpakket voor horeca en andere sectoren zoals in coronatijd. De gemeente trok twee jaar geleden 7 miljoen euro uit om verschillende doelgroepen te ondersteunen.

Kranenborg: ,,Dat gaat nu niet. Deze crisis is vele malen complexer. In coronatijd moesten verschillende sectoren op last van de overheid dicht. Deze sectoren kregen steun. Maar nu wordt iedereen geraakt. Een bloeiende horeca is ons veel waard, maar het hele mkb heeft problemen. We gaan ondernemers helpen, maar we kunnen niet iedereen helpen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws