Nieuws Familiebedrijf

Ondernemersprijs opende deuren voor Oos Kesbeke

De Amsterdamse Ondernemersprijs ging vorig jaar naar Oos Kesbeke van C.J.R. Kesbeke Fijne Tafelzuren. Nu blikt hij terug. Wat heeft de prijs hem gebracht? ,,Het staat buiten kijf dat zo'n prijs helpt om je merk te versterken.''

Helga Warmels | Foto: Marco Okhuizen 19 september 2017

Oos Kesbeke03 Marco Okhuizen

Wij zijn wel vaker voorgedragen voor prijzen, maar de Amsterdamse Ondernemersprijs voelt voor mij als een Oscar", zegt Oos Kesbeke (58). ,,Amsterdam is mijn stad, ik houd van Amsterdam. Ik liep in het verleden altijd te mopperen dat je met een ambacht deze prijs nooit kon winnen, maar als dat ten overstaan van zo veel mensen - er zaten wel 1.000 mensen in die zaal - dan toch gebeurt... Ik denk dat er op dat moment geen trotsere man op de wereld rondliep dan ik."

Nieuw jasje

Oos Kesbeke won niet alleen de harten van het publiek in de zaal, maar ook die van de juryleden. ,,Wij hebben een oud ambacht - het inleggen van groenten - in een nieuw jasje gestoken. En nu is Kesbeke een hit. Daar komt bij dat we maatschappelijk ondernemen. Bij Kesbeke werken statushouders, mensen die een hersenbloeding hebben gehad, mensen met een verstandelijke beperking. Kesbeke is de enige inleggerij in Europa die mvo-gecertificeerd is. Ik denk dat het een combinatie was van al die dingen."

Lees ook: Dit zijn de genomineerden voor de Ondernemersprijs 2017

Ambassadeur

Hij heeft de prijs niet in zijn eentje gewonnen, vindt hij. ,,Ik kan niks zonder mijn jongens. We zijn maar een klein ploegje, met een man of twintig." Toch maakte de prijs van hem persoonlijk een soort ambassadeur voor de stad en er gingen deuren voor hem open die normaal gesloten bleven. Zo werd hij uitgenodigd op de nieuwjaarsreceptie van de burgemeester in de Stopera. En regelmatig vragen jonge ondernemers hem om advies. ,,Laatst was die jongen van de Pindakaaswinkel bij me, voor tips en tricks. Hoe leuk is dat?"

In de omzet kan hij het effect van de prijs niet aanwijzen. ,,Maar het staat buiten kijf dat zo'n prijs helpt om je merk te versterken. Maar al had het mij geen zak gebracht, alleen het winnen al vond ik zó mooi. Wie kan dat nou zeggen, dat hij de Amsterdamse Ondernemersprijs heeft gewonnen? Nou, ik dus wel."

Dit interview is gemaakt in samenwerking met de Amsterdamse Ondernemersprijs. De gemeente Amsterdam is initiatiefnemer. De prijs wordt tevens mogelijk gemaakt door MKB-Amsterdam, Marktlink, Rabobank, Het Parool en De Ondernemer.

Laatst was die jongen van de Pindakaaswinkel bij me, voor tips en tricks. Hoe leuk is dat?

Oos Kesbeke