Nieuws Actueel

Febo is 'te lelijk' voor Tilburg

Jasper Harthoorn | Foto: Beeld Werkt 29 januari 2016

Febo Uitstraling gemeente

De felle lichtbakken van de Febo zijn niet bepaald een lust voor het oog. De gemeente wil er iets aan gaan doen, meldt het Brabants Dagblad.

Op de lijstjes van mooiste binnensteden neemt Tilburg doorgaans een bescheiden positie in. Maar toch, het centrum ziet er al een stuk verzorgder uit dan pakweg tien á vijftien jaar geleden. Minder opvallende reclame vooral. Niet iedereen conformeert zich echter. De lichtbakken van de Febo doen menig Tiburger letterlijk en figuurlijk pijn aan de ogen. De combinatie van fel geel en rood op de hoek van de Heuvelstraat en het Stadhuisplein is even opvallend als grotesk. En dat op een van de markantste en drukste stukken.

"Het is niet bepaald een mooi hoekje", vat Bram Keijsers zijn visie met gevoel voor understatement samen. In zijn laatste daad als D66-raadslid stelde hij de aankleding van de snackbar ter discussie. Toen Febo eind vorig jaar aankondigde de huisstijl te veranderen, zag Keijsers zijn kans schoon. Hij vroeg de gemeente met Febo in gesprek te gaan of iets gedaan kan worden aan de uitstraling, met name lichtbakken. De gemeente stemt toe en gaat met de snackbar in gesprek.

Maar ja, is het aan de gemeente om een hardwerkende ondernemer te bewegen zijn stijl aan te passen? Dwingen is in ieder geval geen optie, laat de gemeente weten. Het gaat om een 'verkenning'. "Er is geen sprake van zaken die handhaving behoeven. Daarom is het nu vooral zoeken naar verbinding en het verkennen van 'win-win' mogelijkheden", aldus een woordvoerster.

Nieuwe uitstralingLelijk of niet, ook deze donderdagmiddag trekt de Febo weer veel klanten. Zowel bestellingen als de befaamde kroket uit de muur. Franchisenemer Nuno Leitao, sinds vijf jaar uitbater van de Febo, draait gewoon mee in de keuken. Hij heeft nog niets van de gemeente gehoord, maar is benieuwd. "De Febo is aan een nieuwe uitstraling toe, daar ben ik het wel mee eens." De winkel gaat over naar de nieuwe huisstijl, wit in plaats van geel en minder tekst. Aan de luifel wil hij niet tornen. "Het is reclame en extra winkelruimte. Als het regent, schuilen de mensen hier." Leitao staat vooralsnog niet te trappelen extra te investeren.

"Zeker in deze tijd waarin zelfs winkels zoals de V&D omvallen. Nieuwe huurders en ondernemers die hun huur op dreigen te zeggen, worden gematst. Ondernemers als ik die hier al langer zitten, betalen echter het volle pond. Bij een mooi centrum en investeren door ondernemers, hoort ook een gezonde huurprijs."