Nieuws Actueel

Fed, Ahold en Delta Lloyd kleuren beursweek

Na een week waarin een verrassende renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) voor vuurwerk zorgde op de financiële markten, is komende week de beurt aan de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve. In Amsterdam weten Ahold en Delta Lloyd de ogen op zich gericht.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 13 maart 2016

Image 5818693

De Federal Reserve besluit woensdag of de Amerikaanse economie sterk genoeg is om een volgende renteverhoging te kunnen dragen. In december ging de rente voor het eerst in jaren een stapje omhoog. Maar sindsdien zijn de vooruitzichten voor de wereldeconomie, en daarmee ook voor de Verenigde Staten, somberder geworden.

Economen gaan er dan ook in meerderheid van uit dat de Fed niet deze maand maar pas in juni een volgende rentestap zal zetten. Ondanks bemoedigende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de eerste maanden van 2016 zullen de centrale bankiers willen wachten tot de markten na het recente tumult wat zijn gekalmeerd.

Kapitaalbuffer

Voor Delta Lloyd wordt het een spannende week. De verzekeraar wil zijn aandeelhouders toestemming vragen om voor 650 miljoen euro nieuwe aandelen uit te geven om de kapitaalbuffer te versterken. Twee grote beleggers vinden dat onnodig en willen dat de rechter een stemming over de claimemissie verbiedt.

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam buigt zich maandag over die eis. Stelt de rechter de klagende aandeelhouders in het ongelijk, dan vindt woensdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering plaats waarin over de aandelenemissie wordt gestemd.

Winkelreus

Ook de aandeelhouders van Ahold en zijn Belgische branchegenoot Delhaize komen bijeen. Zij mogen zich maandag uitspreken over de fusieplannen van de twee supermarktconcerns. Als die doorgaan, ontstaat een winkelreus met een jaaromzet van zo´n 54 miljard euro.

Verder krijgen beleggers in Amsterdam nog wat kwartaalcijfers te verwerken. Kabelconcern Altice, een AEX-fonds dat dinsdag de boeken opent, is daarbij het meest in het oog springende bedrijf. Verder staan de resultaten van onder meer GrandVision, het moederbedrijf van optiekketen Pearle, en distributeur van chemicaliën IMCD op de rol.