Nieuws Actueel

Foutje gemeente: 'Uw pand moet 3 meter opschuiven'

Het grootste deel staat er al. Toch zorgt een belangrijke gasleiding ervoor dat het in aanbouw zijnde bedrijfspand van Harmsen Voegwerken en Reinigingstechniek in Hengelo moet opschuiven. De gemeente Bronckhorst trekt het boetekleed aan, bericht de Stentor

Luuk Stam | Foto: Jan van den Brink 11 maart 2016

Hengelo bricks

Drie meter. Het lijkt een afstand van niets, maar als het gaat om het verplaatsen van een bijna volledig bedrijfspand, dan is het een heel eind. Toch heeft ondernemer Peter Harmsen op dit moment weinig keus. De bouw van het nieuwe onderkomen van zijn voegbedrijf op het bedrijventerrein aan de Zelhemseweg in Hengelo is stilgelegd omdat het pand op slechts twee meter afstand van een hogedrukgasleiding staat. Om tot de wettelijk verplichte vijf meter afstand te komen, is een aanpassing noodzakelijk.

Het voegbedrijf van Harmsen kocht het perceel vorig jaar van de gemeente Bronckhorst. De realisatie van het pand begon begin dit jaar en inmiddels zijn de contouren van een bedrijfspand duidelijk zichtbaar. De bouw vorderde gestaag. Totdat de Gasunie vorige week ontdekte dat de gasleiding, die parallel aan de Zelhemseweg loopt, te dicht bij het pand ligt. De conclusie was glashelder: het nieuwe bedrijfspand mag hier niet staan.

De gemeente Bronckhorst geeft toe dat de ligging van de gasleiding bij de uitgifte van de kavel 'onvoldoende duidelijk is aangegeven'.

Verzekering

In overleg met de gemeente heeft Harmsen nu besloten het geheel drie meter op te schuiven. De gemeente doet voor de kosten hiervan een beroep op haar aansprakelijkheidsverzekering. De bedoeling is dat de aannemer het werk zo snel mogelijk hervat.

Zowel Peter Harmsen als de gemeente Bronckhorst willen op dit moment niet verder op de zaak reageren. Daardoor is ook nog onduidelijk welke gevolgen een verplaatsing voor de omliggende kavels heeft. Op één van de nabijgelegen kavels staat de bouw van de nieuwe gemeentewerf annex brandweerkazerne gepland.