Nieuws Actueel

Sanderink en Van Rijbroek logen tegen rechter om bewijsmateriaal van tafel te krijgen

Zakenman Gerard Sanderink en zijn vriendin Rian van Rijbroek hebben geprobeerd de rechter in Amsterdam te misleiden, om op die manier belangrijk bewijsmateriaal van tafel te krijgen. De rechter trapte er niet in.

Angelique Kunst (Tubantia) 17 oktober 2022

Sanderink van rijbroek centric strukton cyberexpert

Eind deze maand is het zover, zo schrijft Tubantia. Dan behandelt de rechter in Almelo de zaak over de mails, die eind 2020 in beslag werden genomen bij Gerard Sanderink. Het was een geruchtmakende beslaglegging, omdat de Twentse multimiljonair bij die gelegenheid een hulpofficier van justitie bedreigde, en omdat zijn vriendin Rian van Rijbroek kans zag alle gegevens van zijn iPhone te wissen, waardoor belangrijk bewijsmateriaal verloren ging.

Ontluisterend beeld

De mails die wel in beslag werden genomen schetsten een ontluisterend beeld. Van Rijbroek bleek, via de mailaccounts van Sanderink, duizenden mails te hebben verstuurd naar ministers, hoge ambtenaren, journalisten en zakelijke relaties van Sanderinks bedrijven. De mails bevatten bizarre beschuldigingen aan het adres van Sanderinks ex-vriendin Brigitte van Egten. Niet alleen over vermeende fraude en diefstal, ze werd ook beschuldigd van seksuele relaties met Afrikanen, activiteiten in de porno-industrie, connecties met drugscriminelen en het omkopen van journalisten.

Lees ook: Onthullend boek over zakenman Sanderink: hoe hij flink werd misleid door één vrouw

Van Rijbroek stuurt aan

Daarnaast bleek uit de mails dat Van Rijbroek de advocaten en notarissen van Sanderink aanstuurt. En dat een aantal van die juristen onder haar druk hun beroepsregels overtraden.

Brigitte van Egten eist nu in een bodemprocedure genoegdoening. Op 31 oktober aanstaande moeten de betrokkenen zich voor hun rol in die zaak verantwoorden. Dat is niet alleen Van Rijbroek: ook oud-topmensen van Centric en Strukton zijn gedaagd, net als Sanderinks bedrijven Strukton en Centric, en Van Rijbroeks Mamomo-bv’s.

Lees ook: Angelique Kunst over Sanderink-affaire: 'Kan me me niet voorstellen dat Centric en Strukton dit gaan overleven'

In een wanhopige poging om het overvloedige bewijsmateriaal voor de aanstaande rechtszaak van tafel te krijgen, spanden deze partijen onlangs een kort geding aan. Volgens hun advocaten Gino van Tilborg en Paul Acda mogen de mails niet worden gebruikt, omdat ze vorig jaar zijn gebruikt in de mediation tussen Sanderink en Van Egten. De afspraak was dat alles wat er in de mediation gecommuniceerd is, geheim moet blijven. En dus ook die mails, aldus de advocaten.

Vanwege deze ‘schending van de geheimhoudingsplicht’ werd niet alleen Van Egten voor de rechter gesleept, maar ook haar advocaat Paul Tjiam. Namens Sanderink en Van Rijbroek eiste advocaat Gino van Tilborg niet alleen dat de gewraakte mails buiten de rechtszaak zouden worden gehouden; hij eiste zelfs vernietiging van al dat bewijsmateriaal.

Maar de rechter oordeelde afgelopen week anders. „Het is niet zo dat bestaande stukken ineens vertrouwelijk worden doordat ze zijn ingebracht in mediation”, stelt de rechter. En hij wijst er vervolgens op dat Van Egten al voor de mediation een dagvaarding had uitgebracht waarin de mails de hoofdrol spelen. Toen ging de rechtszaak niet door omdat er werd gehoopt op een gunstige uitkomst van de bemiddelingspoging. Maar toen dat stukliep, had Van Egten volgens de rechter het volste recht om de mails alsnog te gebruiken.

Verzwegen

Die eerdere dagvaarding had Van Tilborg overigens verzwegen voor de rechter. Net als het feit dat deze zomer in een ander vonnis het gebruik van dezelfde mails al was toegestaan. De rechter neemt het Sanderink en Van Rijbroek, hun bedrijven en hun advocaat, hoogst kwalijk dat ze die informatie verzwegen. „Dat is in strijd met de verplichting om de rechter correct en volledig voor te lichten”, aldus het vonnis.

Bedrijven Sanderink belangrijk

Zoals bekend is Gerard Sanderink eigenaar en bestuurder van een aantal grote Nederlandse bedrijven. Zijn ict-bedrijf Centric werkt veel voor de Nederlandse overheid, onder meer voor gemeenten en De Nederlandsche Bank. Bouwbedrijf Strukton doet veel infrastructurele projecten zoals de aanleg van wegen, spoorwegen en de bouw van bruggen en viaducten. Sinds 2018 heeft Sanderink een relatie met Rian van Rijbroek, die bekendstaat als cybercharlatan sinds haar optreden bij actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws