Nieuws Actueel

Havenbedrijf Amsterdam haalt grootste schip ooit binnen

In de Amsterdamse Amerikahaven is gistermiddag een schip van 397 meter aangekomen. Het is het grootste schip dat Havenbedrijf Amsterdam tot nu toe heeft binnengehaald, dat schrijft het Parool.

Astrid Ottens 1 maart 2016

Solitaire1065

Het schip De Solitaire wordt gebruikt om olie- en gaspijpleidingen te leggen op de zeebodem. Het enorme vaartuig ligt in de haven van Amsterdam voor groot onderhoud en wat aanpassingen. Het schip kwam via de haven van IJmuiden Nederland binnenvaren en ligt bij de USA Terminal van Dutch Offshore Base, die gevestigd is op de grote terminal van Ter Haak Group in de Amerikahaven.

Havenbedrijf Amsterdam haalde nog niet eerder zo'n groot schip binnen. Het was gisteren dan ook een lastige klus, waarbij het schip (297 meter lang, maar met een kraan van nog eens 100 meter) met moeite in de sluis van 400 meter paste.

"Het was pittig, maar alles is goed gegaan", zegt Anja de Kiewit van Havenbedrijf Amsterdam. De Solitaire wist zich door de nauwe Noordersluis te manoeuvreren dankzij speciale schroeven die ervoor zorgen dat het enorme vaartuig zeer nauwkeurig kan sturen.

Rijkswaterstaat is bezig met de bouw van een nieuwe, grotere sluis. De nieuwe sluis moet in 2019 de Noordersluis vervangen. De waterkering wordt dan 500 meter lang, wat ervoor zorgt dat er meer ruimte is voor schepen als de Solitaire.

Havenbedrijf Amsterdam hoopt met de nieuwe sluis meerdere grote schepen te ontvangen en zo mee te werken aan zogeheten offshoreactiviteiten. "De komst van de Solitaire is goed voor de Amsterdamse haven en een mijlpaal voor de Amsterdamse offshoreactiviteiten. Hiermee laten we zowel nationaal en internationaal zien wat we op dit gebied kunnen accommoderen," zegt Richard ter Haak, CEO van Ter Haak Group. "Voor ons betekent dit een aanzienlijke uitbreiding van onze dienstverlening. Hierdoor zullen meer offshorebedrijven de Amsterdamse haven als een optie zien."

De Solitaire zal naar verwachting in de zomer van 2016 terugkeren naar zee.