Nieuws Actueel

Twentse Paasparty trok meer bezoekers dan ooit

Twentse Paaspartytrok meer bezoekers dan ooit. Ook de alcoholcontrole was scherper dan ooit. Incidenten bleven uit.

Herman Haverkate | Foto: Emiel Muijderman 29 maart 2016

Paasparty emiel muijderman

De Paasparty Bentelo 20kende een verscherpt alcoholbeleid. Volgens Kilian Ros van de organiserende plattelandsjongeren PJO-HAJO was de extra controle nodig om het aantal indrinkers te beperken en het toezicht op jongeren onder de achttien te vergroten. Ook omdat er in 2015 en 2012 opvallende, gewelddadige incidenten waren.

"Binnen de gemeente Hof van Twente hebben we duidelijke afspraken gemaakt over de controle tijdens grote tentfeesten. Nog nooit hebben we zoveel mankracht ingezet. We zijn hier met meer dan tweehonderd mensen aanwezig. Maar ook dan geldt dat je niet alles in de gaten kunt houden. Binnen het feestterrein gelden harde afspraken. Wat er daarbuiten gebeurt, blijft toch altijd lastig om te controleren."

Controles De controles bij de 28e editie van wat ooit begon als een klein feestje in een schuur, spitsen zich vooral toe op de toegang tot het terrein. "Ten opzichte van andere jaren hebben we het aantal toegangspoortjes verdubbeld. Iedere bezoeker moet zich legitimeren en krijgt op basis daarvan een polsbandje. Meegebrachte drank moet worden ingeleverd. Voor jongeren onder de achttien geldt de kleur rood: aan hen wordt geen druppel alcohol verkocht."

Veel bezoekers De Paasparty was dit jaar groter dan ooit. En trok met 6000 jongeren meer bezoekers dan ooit. De ene megatent waarin het festijn zich lang afspeelde, heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een klein dorp van tenten. "Twee jaar geleden hebben we het roer omgegooid. Het aantal bezoekers liep terug. Met meerdere tenten creëer je meer een festivalgevoel, al is het maar op één avond."

Kerk Van de vijf tenten op het steeds drassiger wordende feestterrein viel vooral de roze opblaaskerk met het opschrift 'Dirty Church' op. Achter een draaitafel als een altaar en onder een verlicht kruis bracht DJ Theo Otten uit Heeten, getooid met mijter, hier het repertoire van Frans Bauer en oude krakers als Una Paloma Blanca. "We zijn elk jaar op zoek naar iets nieuws. Met deze kerk heb je toch iets speciaals. En het past bovendien bij Pasen."

Achterhoek De Paasparty trok bezoekers uit de hele regio, onder wie een groot gedeelte uit de Achterhoek. Zo'n 2500 jongeren kwamen met de bus. Zij hadden in de voorverkoop combikaartjes gekocht. Voor het vervoer werden meer dan dertig bussen ingezet. "Ik ben gisteravond nog uit geweest in Amsterdam", zegt Jari Nijhof (20) uit Rekken. "Wat moet je anders met Pasen? In ons dorp is niets te doen. Zo'n feest als dit is perfect. En ze hebben hier bovendien een kerk. Daar kom ik anders nooit."

Over de alcoholcontroles moet hij, zoals de meeste partygangers, lachen. "Die bandjes zijn leuk, maar ze werken voor geen meter. Dat is trouwens een probleem voor de hele horeca. Wie wil, komt gewoon aan drank. Ik vind trouwens ook dat dat de verantwoordelijkheid is van iedereen afzonderlijk. Iedereen op dit terrein is boven de zestien. Laat al die mensen alsjeblieft zelf bepalen hoe ze een feestje willen vieren."

Twee aanhoudingen Volgens de politie kende de Paasparty in Bentelo een rustig verloop. Er werden zondagnacht laat twee aanhoudingen verricht na een ruzie tussen twee meisjes. Beide verdachten werden overgebracht naar het arrestantencentrum in Borne.