Nieuws Horeca

Sterrenchef Margot Reuten: ‘Michelin heeft vandaag uitgepakt’

Ook dit jaar blijft sterrenchef Margot Reuten van restaurant Da Vinci de enige vrouw met een ster. Toch had dit geen gevolgen voor haar enthousiasme: ,,Michelin heeft uitgepakt. Er zijn gewoon zeventien nieuwe sterrenzaken erbij. Fenomenaal!”

Van onze redactie 24 april 2023

Margo reuten michelin ster 2023 da vinci

Margot Reuten blijft ook in 2023 de enige vrouwelijke sterrenchef van Nederland.

Sinds 1999 is Margot Reuten met restaurant Da Vinci in Maasbracht de trotse eigenaar van een Michelinster. Een ervaring die ze zich nog duidelijk voor de geest kan halen. ,,De eerste keer vergeet je nooit meer. Dat is gewoon fantastisch. Wat er opeens gebeurt: je kookt lekker, je verwent mensen, je doet een ambacht wat je graag doet en dat wordt opeens bekroond.”

Volgens Reuten is vooral het ontvangen van de eerste ster een onvergetelijke ervaring. ,,Je wordt op de kaart gezet. Mensen gaan je opeens ontdekken.” Maar ook voor de chef zelf is het anders na zo’n ster. ,,Als je dan de koeling opendoet voor een stukje vis, dan pak je die toch net iets anders vast.” Vanaf dan moet de chef het immers zo perfect mogelijk doen om de ster te behouden.

"Je wordt op de kaart gezet. Mensen gaan je opeens ontdekken"

Na het in ontvangst nemen van haar eerste ster liep het gelijk storm in Da Vinci. ,,Het eerste half jaar zaten we direct vol. Met de lunch en het diner. Dat was echt knallen.”

Lees ook: Michelinsterren 2023: Overzicht van de beste restaurants

Geen nieuw driesterrenrestaurant in Michelingids 2023

Ondanks geruchten over een mogelijk nieuw driesterrenrestaurant bleef het aantal zaken met de hoogste eer steken op twee: De Librije en Inter Scaldes. Wél kreeg restaurant Vinkeles in Amsterdam er een ster bij en steeg naar twee stuks.

Toch wordt Reuten het meest enthousiast van de restaurateurs die voor het eerst een ster verdienen. ,,Michelin heeft vandaag uitgepakt. Ze hebben de cadeaukast opengetrokken en cadeaus uitgedeeld. We hebben gewoon zeventien nieuwe sterrenzaken erbij. Fenomenaal!”

"Begin niet gelijk met denken aan een tweede ster"

Margot Reuten

Vandaag genieten, morgen knallen

De grand dame van de Nederlandse gastronomie heeft nog wel een duidelijke les voor de nieuwe sterrenchefs. ,,Ga vandaag vooral genieten. Pak die kroon, zet hem op en geniet ervan. Drink glazen champagne en ga morgen knallen. Maar blijf ook knallen.” Volgens haar is het belangrijk om te blijven doen waar je goed in bent. Michelin beoordeelt immers ook signatuurgerechten en geeft tips en advies.

En mikken op die tweede of derde ster? Dat is volgens Margot nog iets te vroeg. ,,Een jaar heeft 365 dagen hè, dus begin niet gelijk met denken aan een tweede ster. Daar ben je misschien onbewust mee bezig, maar je moet eerst dit doen.”

Lees ook: Hoe krijg je een Michelinster? Hoofdinspecteur Werner Loens legt uit

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws