Nieuws Horeca

Michelinsterren 2023: 'Foto met nieuwe sterrenrestaurants is fake news'

De nieuwe Michelinsterren 2023 leken bekend te zijn. Er circuleert een foto (verderop in het artikel) waarop de namen van 14 restaurants te zien zijn die een nieuwe of tweede of derde Michelinster zouden krijgen. 'Dit is geen lek, maar fake news', laat Michelin weten.

Van onze redactie 19 april 2023

Laatste update: 19 april 2023 15:18

Michelin restaurants 2023 gelekt spectrum drie sterren

Beeld: Shutterstock

De Michelinsterren 2023 worden komende maandag, 24 april, officieel bekendgemaakt. In verschillende WhatsApp-groepen circuleert nu al een foto waarop de namen van nieuwe Michelinrestaurants te zien zouden zijn. Het zou gaan om een heimelijk genomen foto van een vergadering of repetitie van de uitreiking kunnen gaan. Dat alles is echter niet bevestigd.

Op de afbeelding is alleen een namenlijst te zien van restaurants die een nieuwe ster zouden krijgen. Of, en zo ja welke, restaurants er een Michelinster moeten inleveren is dus nog niet bekend. Meest opvallend is dat er een nieuw driesterrenrestaurant bij zou komen, namelijk Spectrum in Amsterdam.

Bij Misset Horeca heeft Michelin ontkend dat de informatie op de foto correct is. Daarbij wijst de organisatie op een fout in de afbeelding, er wordt in de symbolen gesproken over 26 nieuwe restaurants met een Bib Gourmand. Michelin heeft zelf vorige week echter acht nieuwe Bib Gourmand restaurants aangekondigd.

De Ondernemer Live bij uitreiking Michelinsterren

Volg de uitreiking van de Michelinsterren op New Business Radio, GoodLIFE Radio, YouTube en via de homepage van De Ondernemer: wij zijn er namelijk in Amsterdam live bij, op maandag 24 april van 10.00 tot 15.00 uur. Dit speciale kijkradioprogramma wordt gepresenteerd door Martine Hauwert en Roland Tameling. Zij ontvangen tal van gasten, voor en na afloop van de bekendmaking.

Michelinsterren 2023 deze namen ciruleren:

Nieuwe 1 sterren restaurants 2023

 • Hanabi, Amsterdam
 • Basiliek, Harderwijk
 • Choux, Amsterdam
 • Codium, Goes
 • Coulisse, Amsterdam
 • De Zeeuw, Haarlem
 • Portfolio, Den Haag
 • Studio, Maastricht
 • Tres, Rotterdam
 • Triptyque, Wateringen

Nieuwe 2 sterren restaurants 2023

 • De Leuf, Ubachsberg
 • Meliefste, Wolfhaartsdijk
 • Merlet, Schoorl

Nieuwe 3 sterren restaurants 2023

 • Spectrum, Amsterdam

De foto waarop de namen te zien zijn van nieuwe Michelinsterrenrestaurants in 2023. De redactie van De Ondernemer heeft de authenticiteit van deze foto niet kunnen bevestigen.

Lees ook: Overzicht Michelinsterren 2022: dit zijn de beste Nederlandse restaurants

,,Mijn zoon Robin (van de Bunt, chef-kok bij De Leuf, red.) begon zowat te stuiteren toen hij dit lijstje van een collega kreeg doorgestuurd”, vertelt Sandra van de Bunt als mede-eigenaar van sterrenstaurant De Leuf. Volgens de circulerende foto zou dat restaurant een tweede Michelinster krijgen. ,,Ik vertelde hem meteen dat hij niet te hard van stapel moest lopen omdat dit natuurlijk heel goed fake zou kunnen zijn. Het gebeurt bijna nooit dat Michelin iets over de verdeling van de nieuwe sterren lekt. Zelf bleef ik er eigenlijk heel rustig onder. Je weet dat zoiets een eigen leven gaat leiden en daarom heb ik gezegd dat we het naast ons neer moeten leggen.”

Het was vrijdagmiddag 17 uur toen de chef-kok het berichtje onder ogen kreeg. Op advies van zijn moeder heeft hij zijn telefoon naast zich neergelegd om vooral te focussen op het avondservies achter de deuren van het restaurant uit het Limburgse Ubachsberg.

,,Maar toen onze avond er rond 23 uur op zat, waren onze telefoons ontploft met berichten van collega’s. Iedereen had het gezien, maar het klopt simpelweg niet. Er staan 26 Bib Gourmand restaurants op die lijst terwijl er maar acht worden toegekend. We proberen onszelf te beschermen om eventuele teleurstellingen te voorkomen en gaan er vanuit dat het niet zo is. Mocht maandag blijken dat het wél klopte, dan is het natuurlijk groot feest.”

'Tweede Michelinster is een droom'

,,Ik ben en blijf ook moeder hè. Ik zie dat het iets losmaakt bij Robin en Michelle (van de Bunt, gastvrouw/sommelier bij De Leuf, red.). Het is Robin zijn droom om die tweede ster terug te koken omdat we die na het plotselinge overlijden van mijn man en hun vader Paul van de Bunt in 2014 zijn kwijtgeraakt. Het zou geweldig zijn als we ‘m terugkrijgen.”

,,Inderdaad, we hebben inmiddels een stortvloed aan reserveringen ontvangen en daar zijn we heel erg blij mee. Toch vind ik het wel een beetje jammer dat dit bericht zogenaamd gelekt is. De hele aanloop naar de bekendmaking van de Michelinsterren is iets bijzonders. Daar hoor je met gezonde spanning naartoe te leven om vervolgens in de zaal te horen of en hoeveel sterren je krijgt. Dit heeft de pret toch wel enigszins gedrukt.”

Reactie meesterchef Ron Blaauw

Ron Gastrobar eigenaar Ron Blaauw reageerde bij De Ondernemer Live op de circulerende foto. ,,Ik heb de foto ook gekregen. Of het nou een hoax is of echt is, een aantal bekende topchefs is overtuigd dat het echt gelekt is." Zelf heeft Blaauw in de Michelingids 2022 een ster voor Ron Gastrobar, met eerdere restaurants heeft hij er ook 2 gehad.

De impact van de onderscheiding is volgens Blaauw dan ook niet te onderschatten. ,,Een Michelinster winnen, is het winnen van de Champions League. Het is iets waar je voor gaat als je start, de ultieme droom, het onbereikbare en daar moet alles voor wijken." In de video hieronder zie je De Ondernemer Live terug. Daarin spreekt Blaauw over het winnen de Michelinsterren, de bezoekjes van de Michelin-hoofdinspecteur en natuurlijk de euforie en impact van het winnen van 'de ster'.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws