Nieuws Horeca

Uitreiking Michelinsterren 2021: Inter Scaldes en De Librije behouden hun drie sterren

Restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen behouden hun drie Michelinsterren. Na de uitreiking op maandagochtend is het duidelijk dat Nederland er dit jaar geen nieuw driesterrenrestaurant - de hoogste culinaire categorie - bij krijgt. Dat heeft Michelin bekendgemaakt tijdens een online ceremonie in een leeg DeLaMar Theater in Amsterdam, nadat een deel van het nieuws eerder al per ongeluk online was verschenen.

REDACTIE/ANP 29 maart 2021

Michelin ster librije restaurant horeca coronamaatregelen lockdown

Nederland krijgt er dit jaar geen nieuw driesterrenrestaurant bij. Foto: Shutterstock

Acht Nederlandse restaurants zijn dit jaar voor het eerst bekroond met een groene ster voor duurzame gastronomie. Naast De Librije gingen die naar Bolenius en De Kas in Amsterdam, Lokaal in Doetinchem, De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Restaurant One in Roermond, Aan Sjuuteeänjd in Schinnen en Het Seminar in Zenderen.

Achttien restaurants met twee Michelinsterren

Nederland telt nu 113 sterrenrestaurants, twee meer dan vorig jaar. Naast de twee driesterrenzaken zijn er nu achttien restaurants met twee sterren en 93 met een. Zeven zaken verloren een ster. Verder werd Edgaras Razminas van restaurant De Lindehof in Nuenen uitgeroepen tot beste sommelier van het jaar. De Service Award ging naar gastvrouw Cindy Borger van De Groene Lantaarn in Zuidwolde en Alex Haupt van het Amsterdamse restaurant 101 Gowrie kreeg de titel Jonge Chef van het jaar.

Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids, zei dat de chefs ondanks het zware coronajaar de inspecteurs zijn blijven verrassen. ,,We weten dat het zwaar is voor iedereen, in het bijzonder voor de chefs en hun team." Volgens hem is het daardoor 'meer dan ooit' belangrijk de chefsgemeenschap bij elkaar te brengen. ,,We hopen dat restaurants snel weer open kunnen en dat deze selectie mensen aanmoedigt weer naar restaurants te gaan zodra het weer kan."

Lees ook: De Gieser Wildeman behoudt Michelinster voor vijftiende jaar op rij

Zes restaurants verdwenen van de Michelinsterrenlijst

Zes restaurants die vorig jaar nog een Michelinster droegen, staan dit jaar niet op de lijst. Niet omdat Michelin ze minder van kwaliteit acht, maar omdat ze zijn gestopt, ze failliet zijn gegaan of omdat het restaurant in andere handen is overgegaan. Het gaat om De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven, De Zwaan in Etten-Leur, Lucas Rive in Hoorn, Niven in Rijswijk, De Vrienden van Jacob in Santpoort en De Heer Kocken in Vught.

Bekendmaking Michelinsterren 2021 vroegtijdig gelekt door technische storing

Zaterdag kwam per ongeluk naar buiten dat tien restaurants in elk geval een ster erbij hebben gekregen. Als gevolg van een technische storing stonden ze al in de Michelin-app. Zo hoorde chef Hans van Wolde van Brut172 in Reijmerstok (Limburg) dat hij in een klap twee sterren kreeg. Van Wolde, die met zijn voormalige restaurant Beluga ook twee sterren had, begon vorig jaar maart met zijn nieuwe zaak. Restaurant 212 Amsterdam werd ook al verrast met een tweede ster. Nieuwkomers, met één ster, zijn De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Kasteel Heemstede in Houten, Zeezout in Rotterdam, Daalder en Wils in Amsterdam, Pieters in Bergambacht, Meliefste in Wolphaartsdijk (Zeeland) en Tilia (voorheen De Zwaan) in Etten-Leur.

Chef-kok Carlo Chantrel van Tilia, die het mooie nieuws eveneens in het weekend al had vernomen: ,,Michelin heeft onze switch naar een toegankelijker restaurant zonder in te boeten in kwaliteit begrepen en gehonoreerd. Een prachtige bevestiging van wat wij al wisten." Het zal alleen even duren voor de telefoon roodgloeiend kan staan, met de coronamaatregelen nog van kracht. ,,We hopen van harte dat zodra we open mogen, we zoveel mogelijk gasten blij kunnen maken", besluit Chantrel.

Vorig jaar verliep de uitreiking van de prestigieuze Michelinsterren, toen dus nog voor de coronacrisis, nog wel op de immer spannende en traditionele manier, met maar liefst acht restaurants die een ster kregen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws