Nieuws Horeca
Utrechtse sportinstructeur en diëtist opent Sportkeuken in Bunnik
Janneke Pieterson heeft in Bunnik de Sportkeuken geopend. Topsporters en iedereen die gezond wil leven, kan er terecht voor voedingsadviezen en kooklessen. Het AD Utrecht interviewde Janneke over haar nieuwe bedrijf.

Je komt uit een bekend Utrechts horecageslacht, lees ik. Vertel.
,,We zitten in de voeding, zo zou je het kunnen zeggen. Van mijn moeders kant is het met Moolenbeek op de Nieuwegracht eerder een bakkersfamilie. Mijn vader had een delicatessenzaak. Mijn oudste broer Rob had veel horecazaken, zoals tapasbar El Mundo en 't Weeshuis. Mijn broers Jaap en Marck zijn eigenaar van Brasserie Domplein.''
En jij?
,,Ik geef sportles en ben me op mijn 32ste gaan specialiseren in voeding en diëtetiek.''
Lees ook: Brasserie de Utrechter geopend in oud monumentaal Vinkepand
Met als gevolg dat je bij een aantal Tours en Vuelta's de chef-kok was van wielerploeg Giant-Alpecin.
,,De Tour de France die in 2015 startte in Utrecht was mijn laatste. Ik wist vooraf niks van wielrennen, maar zit nu tijdens de grote wedstrijden voor de buis.''
Was zo'n Tour voor jou niet net zo zwaar als voor de renners?
,,Bijna wel ja, haha. Het was ruim drie weken lang heel hard werken. Van 's morgens zeven tot 's avonds tien. De renners hadden soms een rustdag. Maar juist op die rustdagen moest ik heel veel meer doen. In plaats van wat eten na afloop in de bus is er op die dagen een uitgebreide lunch. En het herstel-eten voor de volgende etappe moest ook gewoon worden gemaakt. Rustdagen waren voor mij dus een hel.''
Hoe is Tom Dumoulin aan tafel?
,,Renners eten heel veel, maar hij nóg meer. Waren we net klaar met de maaltijd, had hij alweer trek en liep ie te struinen in de keuken. Hele rustige vent verder."
Hij brak net niet helemaal door in jouw periode. Jammer?
,,Ik was er natuurlijk graag bij geweest toen hij de Giro won. Ik kook me gek om te zorgen dat de renners goed presteren. Dus als iemand wint, is dat een feest en straalt het ook af op de kok.''
Is voeding erg belangrijk voor sporters?
,,Absoluut. Voor de jeugd nog meer dan voor volwassenen. Herstelvoeding is zó belangrijk. Ik adviseer ook jonge sporters die erdoorheen zitten. Met de juiste koolhydraten en eiwitten is het probleem vaak na drie weken opgelost.''
Hoe ben je in Bunnik terechtgekomen?
,,Ik liep tegen dit pand aan en vond het meteen leuk. Tuintje, balkon, veel glas en alle ruimte. Dat is in Utrecht, waar ik een kantoortje heb, voor deze prijs niet haalbaar.''
Je gaat er van alles doen, zoals Koken voor Dummies.
,,Ja, een cursus voor mannen en vrouwen die niet goed kunnen koken. Het wordt zeker geen aardappelen-groente-vlees, want er is zoveel meer. We gaan soepjes maken, groentes uit de oven toveren en pasta's om bezoek mee te verrassen. En niet ingewikkeld.''
En onder het motto 'hopelijk slaat de vlam in de pan' staan er ook singles in je keuken.
,,Dan staat gezelligheid en kennismaken met andere singles centraal en niet het koken. Maar er is nog veel meer mogelijk. Denk aan bedrijfsuitjes, al dan niet met bootcamp vooraf of een teambuildingssessie terwijl je kookt of een afslankcursus inclusief eten bereiden. Daarnaast kook ik in de zomer zes weken voor de Nederlandse roeiers op de Bosbaan en ik geef ook nog een aantal uren sportles.''
Dat dit allemaal lukt.
,,Ik weet ook niet hoe ik het doe, maar het gaat tot nu toe allemaal goed. Alleen mijn mailbox krijgt structureel te weinig aandacht.''