Nieuws Horeca

Wereldberoemd restaurant Noma sluit eind 2024 en wordt... laboratorium

Het wereldberoemde restaurant Noma in Kopenhagen gaat eind volgend jaar dicht. Het concept van haute cuisine met 'slopende uren en intense werkcultuur' heeft een breekpunt bereikt, zegt chef-kok en eigenaar René Redzepi tegen The New York Times.

Van onze redactie 9 januari 2023

Noma restaurant denemarken

De wereldberoemde chef-kok René Redzepi van Noma.

Redzepi zegt dat het niet werkbaar is om de bijna honderd personeelsleden 'eerlijk te compenseren', de hoge standaard van het restaurant te behouden en tegelijkertijd prijzen te hanteren die consumenten willen betalen. Een avondmaal bij het driesterrenrestaurant kost nu al snel 500 euro per persoon. Volgens Redzepi is de huidige gang van zaken 'simpelweg te moeilijk' en moet daarom op een andere manier worden gewerkt.

Noma, een van de beste restaurants ter wereld, wordt daarom over een jaar omgetoverd tot een 'laboratorium'. De locatie zal worden gewijd aan voedselinnovatie en de ontwikkeling van nieuwe smaken.

Lees ook: Horecava: tweesterrenrestaurant Flore wint Gouden Koksmuts 2023

Het nieuwe Noma zal af en toe als pop-up restaurant opengaan. Details daarover zijn nog niet bekendgemaakt. Het huidige restaurant trekt al jaren fijnproevers naar de Deense hoofdstad.

Het in 2003 geopende restaurant is vijf keer uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, als winnaar op een lijst van vijftig. Noma voerde de lijst aan in 2010, 2011, 2012, 2014 en voor het laatst in 2021. Maar naast prijzen en sterren ontving het restaurant ook kritiek. Dat ging volgens The New York Times over het betalen van lage of geen lonen aan fulltime medewerkers die soms als stagiaires werden aangenomen.

De sommelier van Noma is Ava Mees List. Zij werkt sinds 2018 in het restaurant. Eerder was ze onder meer de bedrijfsleider van café Schiller in Amsterdam.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws