Nieuws Actueel

Jasper van Schie toont de wondere wereld van bieren

Delft herbergt dit weekend de wintereditie van het Nederlands Bieren Festival. Het AD sprak met de organisator.

Matthijs Termeer | Foto: Matthijs Termeer 16 januari 2017

Bierfestival Delft foto Matthijs Termeer

,,Je ziet'', verklaart een bezoeker in biercafé Doerak laat in de middag op een doordeweekse dag, ,,dat bier steeds gesofisticeerder wordt, de inhaalslag met wijn maakt.''

De man zit al een tijdje met een vriend in de kroeg aan het Vrouwjuttenland en de twee hebben geen water gedronken, zoveel is zeker. Toch spreekt de bierdrinker luid en duidelijk, al is zijn woordkeus misschien niet alledaags. ,,Ik vraag tegenwoordig om de bierkaart in een restaurant'', vult zijn vriend aan.

Doerak-eigenaar Jasper van Schie kan slechts knikken. Hij heeft het zelfs over een 'revolutie'. ,,Zeker de laatste vijf jaar drinken steeds meer mensen bier in plaats van wijn. En een biertje is geen biertje meer'', stelt Van Schie (40), met zijn vrouw verantwoordelijk voor de organisatie van het bierfestival. ,,Er is zo ontzettend veel te ontdekken, er zijn zoveel meer smaken op tafel te krijgen dan de bieren die mensen kennen. Met één biertje kan al zoveel nieuwsgierigheid opgewekt worden.''

De man achter de schermen van Doerak en bierwinkel Flink Gegist weet natuurlijk bij uitstek waar hij het over heeft. ,,Ik heb toegang tot veel bier, kan ook een nipje van de tap nemen.''

Proefglaasjes

Op tafel staan dan ook vijf proefglaasjes, die beurtelings door Van Schie voorzien zullen worden van een bijzonder biertje. De brouwers zijn dit weekeinde allemaal aanwezig langs de Schie.

Kompaan 20 ('Bondgenoot') van de Haagse brouwerij Kompaan is volgens Van Schie 'modern en verfrissend'. ,,De smaak is intens door de hop. Droog, verfrissend, een bittertje zit erin. De smaak knalt eruit, zonder dat er veel alcohol bij komt.'' Dat klopt, het blondje van 4,5 procent is de lichtste uit de stal van de Hagenaars, die bieren tot tien procent afleveren.

Hop met de Gijt (6,5 procent) van brouwerij de Natte Gijt uit Weert is een 'IPA': India Pale Ale, een tegenwoordig veel gebruikte stijl van bierbrouwen. Het verhaal wil dat de Britten het proces bedachten om hun bier in India langer houdbaar en dorstlessender te maken. En bitterder, zeer naar de zin van Van Schie: ,,Ik vind dat echt fantastisch, omdat ik de afgelopen zes, zeven jaar IPA's drink. Voor een IPA zit alles erin: een zoetje, een bittertje.''

Jolly Roger (6,6 procent), een 'Black IPA' van Raven Bone Hill uit Maassluis, heeft een bijna chocoladeachtige smaak. Upgrade Chili Kaneel (9,2 procent) is een 'Imperial Stout' van de jonge Haagse brouwers van 'Kwartje'. ,,Die hadden een mini-brouwinstallatie van twintig liter'', zegt Van Schie, zijn Spa Rood nog onaangeroerd. ,,Ze zijn gewoon gaan brouwen thuis. Nu hebben ze er eentje van vijfhonderd liter.''

Kaneel en chilipeper

Een 'stout' is een vol, zwaar bier, vaak een beetje stroperig. ,,Deze is een beetje olieachtig, het kan nog dikker.'' Kwartje heeft er kaneel en chilipeper doorheen gegooid, gewoon omdat het kan.

Ja, en dan Mannenliefde, een 'Saison' van 6 procent van de Amsterdammers van Oedipus. Saisonbier werd van oudsher gebrouwen in de winter en in het zomerseizoen gedronken door de arbeiders op het veld. ,,Voor mij een doorsnee altijd-goedbiertje. Er zit van alles wat in, het gaat niet vervelen of overheersen. Gewoon een oude vriend, altijd goed.''

Maar waarom is het eigenlijk nodig een bierfestival op poten te zetten, terwijl er in supermarkten, bierwinkels en cafés een overvloed aan biersoorten te vinden is?

Van Schie, met een verbaasde glimlach: ,,Wat ik heel kort kan zeggen: we worden er gewoon blij van. Als je rond een uur of vijf rondloopt en je ziet zo'n 1.300 mensen met bier in hun glas en een glimlach op hun gezicht: dat is gewoon tof.''

Gerelateerde artikelenBierfabriek Delft viert heropening na grote brandUtrechtse bierbrouwers openen brouwerij in Overvecht Café Dok 19: Dromen van je eigen bier