Kaag vertelt in gesprek met het ANP dat de CFMCA een handboek heeft klaarliggen met allemaal mogelijke maatregelen die landen kunnen nemen. "Maar je hebt niets aan een handboek als je er niets mee doet. En er is nu actie nodig. Er zijn bijvoorbeeld eilandstaten die door de klimaatverandering dreigen te verdwijnen."
Haar rol ziet ze vooral in het onder de aandacht brengen van concrete stappen die landen kunnen nemen. "Dan gaat het om agenderen, laten zien hoe het ook kan", zegt ze.
Traditionele methoden
Samen met de minister van Financiën van Indonesië, de andere co-voorzitter van het platform, wil Kaag landen op het hart drukken dat er met fiscale prikkels en leningen een efficiëntere klimaataanpak mogelijk is. "Nu denken sommige landen nog te veel in traditionele methoden, bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking. Maar er is echt een investeringsstrategie nodig."
Nederland is samen met vijftien andere landen al vanaf het begin betrokken bij de CFMCA. Via het platform delen ministers van Financiën ervaringen en informatie op het gebied van klimaatbeleid. Op die manier kan beleid van verschillende landen ook beter gestroomlijnd worden met het Klimaatakkoord van Parijs, is het idee. Ook zou dit kunnen helpen bij het doorvoeren van maatregelen die leiden tot een effectieve beprijzing van broeikasgassen.