Bij het Twentse Landgoed Het Rheins is er geen twijfel over mogelijk. Wie de openingstijden van de horecaonderneming opzoekt, ziet meteen dat het restaurant tijdens kerst gesloten is. Ook op de website staat het aangegeven. „We doen dit al jaren”, zegt eigenaar Rien Mol in de Tubantia.
Waar het jaren geleden een unicum was dat een restaurant met de feestdagen de deuren dichthield, zijn nu steeds meer horecazaken met kerst gesloten.
Het kost ondernemers al snel meer dan het oplevert
Rien Mol, Het Rheins
Met familie
„Wij vinden kerst één van de meest bijzondere feestdagen van het jaar. Werknemers die het hele jaar klaar staan, willen dan ook graag tijd met hun familie doorbrengen”, zegt Mol. Ook de hoge rekening is een belangrijke factor. De gedachte dat horecaondernemers goud geld verdienen tijdens de feestdagen, is volgens de eigenaar uit Enter niet waar. Integendeel. Het kost ondernemers al snel meer dan het oplevert.
„Je kunt met kerst volle bak draaien, maar mijn mening is dat je beter een extra bruiloft kunt verkopen dan met kerst opengaan”, zegt hij resoluut. „Mensen verwachten iets extra’s. Je gaat niet de standaard dingen doen. Je pakt groot uit, qua versiering en menu. Dat levert niet veel op.”
Bittere noodzaak
De beslissing die de Twentse restauranteigenaar jaren geleden al maakte, hebben veel horecaondernemers het afgelopen jaar genomen. Uit peiling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat 40 procent van de restaurants de komende kerstdagen gesloten zijn. Soms uit bittere noodzaak.
Je kunt geen klein buffetje met rijst, friet en wat vlees serveren
Geerlof Kanis, Horeca Nederland
Verschillende horecazaken zitten in financieel zwaar weer. Naast inkomensderving en gevolgen van de coronacrisis, worden zij geconfronteerd met stijgende inkoopkosten en hogere prijzen van energie en personeel. Rond de feestdagen eist dat voor verschillende eigenaren zijn tol.
Lastig dilemma
„Het wordt simpelweg te duur”, zegt Geerlof Kanis, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Overijssel. „Mensen die met kerst uit eten gaan verwachten iets bijzonders. Je kunt geen klein buffetje met rijst, friet en wat vlees serveren. Met de hoge inkoopprijzen is dat een grote investering. Ook medewerkers krijgen extra betaald tijdens de feestdagen.”
Tekst gaat verder onder de foto ↓
Het stelt eigenaren voor een keuze: verhogen ze de prijzen voor bedragen waar mensen niet voor komen, leggen ze zelf bij of gaan ze dicht met kerst?
Ook het gebrek aan personeel speelt mee. Er is grote vraag naar werknemers. „Veel bedrijven zitten krap. Roosters komen met moeite rond en mensen moeten al veel werken. Die combinatie maakt steeds meer zaken nu zeggen: ‘het kan er niet uit, ik doe mijn zaak op slot’.”
Knoop doorhakken
Mirco Bergink van Sprakel kwam tot ook tot die afweging. Het is voor de Enschedese eigenaar de eerste keer dat de deuren van zijn restaurant niet opengaan tijdens de feestdagen. „We spreken er al een paar jaar over, maar nu hebben we echt de knoop doorgehakt”, zegt hij. De belangrijkste vraag: Is de prijs die we ervoor betalen het waard? Qua kosten en werklast van personeel. Beantwoordde hij met ‘nee’. En dus gaan de deuren de dag voor kerst dicht.
„We zijn elke dag geopend. Op vier dagen na. Kerst en rond de jaarwisseling. Medewerkers verdienen ook een paar dagen rust.”