Nieuws Actueel

Kerstgekte in de regio Noordoost-Twente: 8.000 klanten per dag

De kerstgekte in Noordoost-Twente is volledig losgebarsten, meldt Tubantia. De tuincentra profiteert per dag soms wel van 8.000 klanten uit binnen- en buitenland.

Rutger Borgerink en Aileen Slot | Foto: Robin Hilberink 7 december 2017

Kerstshoppen Robin Hilberink

Het is een komen en gaan van auto's op de parkeerplaats van Tuincentrum Oosterik in Noord Deurningen. Per dag worden er hier de komende weken duizenden mensen verwacht. In de weekenden kan het aantal oplopen tot 8.000.

Met name Nederlanders houden nog trouw vast aan 6 december: vóór Sinterklaas geen kerstinkopen. "Maar ook dat wordt minder", zegt Roel Kleine van Oosterik. "Tien jaar geleden waren Nederlanders wat dat betreft nog veel conservatiever. Nu zijn er ook genoeg mensen die in november, of zelfs oktober, al kerstinkopen doen."

Lees ook: Amersfoortse Kerst pop-upstore valt in de smaak

Ook bij andere tuincentra in de regio, zoals Borghuis in Deurningen of Wolters in Overdinkel, is het deze weken vooral kerst wat de klok slaat. Oosterik in Noord Deurningen profiteert niet alleen van bezoekers uit de regio en daarbuiten, maar vooral ook van de vele Duitse bezoekers. "Veel Duitsers hebben hun kerstinkopen al gedaan", aldus Kleine. "Sinterklaas leeft in Duitsland natuurlijk veel minder dan hier. Veel Duitsers hebben daarom hun kerstspullen al vóór de eerste advent, 3 december, gekocht."

Meer uitgeven

Door de economische groei geven mensen weer meer uit aan alles wat met Kerstmis te maken heeft, stelt Kleine. Volgens hem is dit jaar vooral de categorie 'natuur' in trek. "Daarbij moet je denken aan kransen, kleine blokjes hout, een van hout gemaakte lantaarn of lampen met een houten bouwsel", aldus Kleine.

Ook verlichting, letterlijk in alle soorten en maten, is anno 2017 populair. Nederlanders zijn wat dat betreft meer vooruitstrevend op het gebied van kerst dan onze oosterburen. "Duitsers zijn traditioneler, houden meer van de welbekende rood-, goud- en zilverkleuren", zegt Kleine. Of de kunstkerstboom het nog altijd moet afleggen tegen de echte kerstboom? "De populariteit van de nepbomen neemt ook steeds meer toe."

Dagje uit voor Marijke

"Denekamp? Daar ben ik nog nooit geweest." Marijke Eising (56) uit Assen is voor het eerst bij het tuincentrum. "We hebben er anderhalf uur over gedaan om hier te komen", vertelt ze. "Ja, we hebben wel een beetje omgereden." De Drentse vindt het 'geweldig' om met haar zus een dagje kerstinkopen te doen in Twente. In haar winkelwagen een kerstmuts, een rendier van takjes, en tal van andere kerstspullen.

Friedhelm reist 100 kilometer

Friedhelm Finkensief (78) uit Papenburg, Duitsland is een dik uur onderweg geweest voor zijn bezoek aan Oosterik. Vooral de keuze, inrichting en prijs-kwaliteitverhouding maakt dat hij met 'viel spaß' 100 kilometer aflegt voor zijn bezoek aan het tuincentrum. "Samen met collega's en vrienden maken we er een mooie dag van", vertelt de Duitser. "Ik kom hier ieder jaar, soms wel drie keer per jaar."

Traditie voor Mirjam

"Traditie", noemt Mirjam Hunnekens (44) uit Zwartemeer haar dagje uit in Noord Deurningen. Samen met haar vriend Gerard en dochter Isa is ze op zoek naar vooral 'heele mooie kerstballen". "Ik wil een andere kleur ballen", vertelt ze met een lach. Na de kerstinkopen gaat ze nog een hapje eten in de buurt. Een kritische noot heeft ze ook. "Het is soms wel wat onoverzichtelijk hier, wat slordig."