Nieuws Actueel

Kleding passen met interactieve spiegel Abyss Glass

Kleding passen zonder die aan te trekken? Make up proberen? Het kan met de interactieve spiegels van Abyss Glass. Je kunt er zelfs mee zien hoe je er over 40 jaar uitziet, schrijft De Gelderlander.

Menno Pols | FOTO JAN VAN DEN BRINK 2 oktober 2017

Foto spiegel

Stel, je bent in een kledingwinkel en je wilt weten hoe die nieuwe blouse staat. Dan kun je hem uit het rek halen, naar een pashokje lopen, je half uitkleden en de blouse aantrekken. Maar met de interactieve spiegel van Abyss Glass kan het ook anders.

Klik en go

,,Je gaat voor de spiegel staan en klikt het betreffende kledingstuk aan. Vervolgens zie je jezelf met die blouse aan”, legt Marieke Jansen van Abyss Glass uit. ,,Je kunt lopen, bewegen en de blouse beweegt mee. Wil je een andere kleur, dan klik je die aan.”

Lees ook: Mascha Mooy (Bye Bye Burnout): ‘Een burn-out kost een werkgever zo’n 122.000 euro’

Ondernemersfamilie

Janssen (39) stamt uit een Doetinchemse ondernemersfamilie. Haar vader had een bedrijf in natuursteen, haar groot- en overgrootouders hadden een groentewinkel. Zelf was ze actief als trainer in de cosmeticawereld. Ze leerde verkoopsters hoe die producten aan de man of vrouw moesten brengen. ,,Ik liep tegen dingen aan die me stoorden. Verkoopsters die me, als ik binnenkom, meteen bespringen met de vraag: kan ik u helpen? Terwijl ik denk: laat me even landen.”

Idee

,,Op een gegeven moment las ik een artikel over het modemerk Ralph Lauren, dat experimenteerde met een interactieve spiegel. Ik dacht: dat is het! Daarmee kun je als klant lekker zelf rondkijken en dingen proberen. Ik wilde zelf zo’n ding ontwikkelen. Maar ik merkte al snel dat de onderdelen hier in Nederland enorm duur zijn. Via een glasbedrijf in Polen kwam ik terecht bij Abyss Glass, een Pools bedrijf vol jonge techneuten die een interactieve spiegel ontwikkeld hadden. Ik ben naar ze toegestapt en ben ondertussen de distributeur voor de Benelux en Duitsland van Abyss. Ik heb al kleine partijen verkocht en ik ben bezig met een paar grote partijen. Dan gaat het om honderden spiegels.”

Nieuwe toepassingen

De spiegel (kosten: 2.000 tot 3.500 euro, afhankelijk van het formaat) is uitgerust met een camera die de persoon die voor het glas staat, filmt. Met dat beeld kunnen allerlei dingen gedaan worden. Janssen zorgt ook voor nieuwe toepassingen. Daarvoor heeft ze sofwareontwikkelaar Jaron van Zwam (25) uit Giesbeek in de arm genomen. ,,Ik ben nu bezig de kleding-app Nooit meer het pashokje in Kleding passen zonder die aan te trekken? Make up proberen? Het kan met de interactieve spiegels van Abyss Glass. Je kunt er zelfs mee zien hoe je er over 40 jaar uitziet. Kleding passen of veroudering zien met interactieve spiegel verder te ontwikkelen, zodat je ook kunt zien wat goed bij een bepaald kledingstuk past.”

Mogelijkheden

En er zijn nog meer mogelijkheden. Janssen: ,,In een beautysalon kun je lippenstift van een bepaald merk en een bepaalde kleur aanklikken en dan zie je hoe dat op jouw mond staat. Bij de kapper kun je kapsels uitproberen.” Janssen is overtuigd van de toekomst van ‘spiegeltje, spiegeltje aan de wand’. ,,We worden zo doodgegooid met gewone displays dat we ze niet meer zien. Maar dit is anders!”