Video Maakindustrie

Wybe van der Gang maakt horloges zoals niemand dat in Nederland kan: ‘Dit kom je bij geen enkel merk tegen’

Twintig jaar geleden begon Wybe van der Gang in zijn vrije uren aan de bouw van zijn eigen, perfecte horloge. Inmiddels is ‘zijn’ Van der Gang uitgegroeid tot uurwerkmanufactuur, die horloges maakt tot ruim 40.000 euro. ‘Dat is veel geld, maar niet duur.’

Jonathan van Noord 1 juni 2023

In 2002 begint Wybe van der Gang met de eerste schetsen voor een eigen horloge. Op dat moment maakt hij met zijn bedrijf Exakt Fijnmechanika al onderdelen voor medische technieken en ruimtevaart. Zo klein, dat ze met het blote oog bijna niet te zien zijn. ,,In de horlogewereld zag ik vooral: als het maar glimt dan is het goed”, vertelt hij in de videoserie Oog van de Meester. Kiezen voor de beste technieken van maken en daarmee het mooiste resultaat bereiken lijkt volgens hem bij veel horlogemerken op de tweede plaats te komen en dus besluit Wybe in zijn vrije uren te werken aan zijn eigen, perfecte horloge. Twee jaar later is de eerste Van der Gang verkocht.

Een Van der Gang herken je volgens Wybe aan het ontwerp. ,,Het is tijdloos. Je ziet er niet aan af wanneer het horloge is gemaakt. Een Van der Gang herken je ook omdat het in zijn bouw een technisch horloge is en dat het een overvloed heeft aan detail.”

Lees ook: Floris Postmes (21) leerde zichzelf het ambacht en maakt nu messen van duizenden euro's

Van der Gang is uniek in zijn soort

Van der Gang is in Nederland uniek in zijn soort en de enige horlogemaker ‘die het op het niveau doet, zoals wij dat doen’. Het horlogemerk is ook manufactuur: ,,Dat betekent dat we in huis in staat zijn om eigen uurwerktechnieken uit te puzzelen en te maken.”

"Wat dit horloge zo indrukwekkend maakt, is dat er bijna een ons goud in gaat in combinatie met saffierglas van drie millimeter"

Het pronkstuk van zijn collectie is volgens Wybe De Vlieger in goud. Kosten? Ruim 40.000 euro. Dat is een hoop geld, aldus de maker, maar zeker niet te duur. ,,Wat dit horloge zo indrukwekkend maakt, is dat er bijna een ons goud in gaat in combinatie met saffierglas van drie millimeter. Dit kom je bij geen enkel merk tegen.”

Benieuwd welke horloges Wybe nog meer maakt, wie ze kopen en welke bijzondere techniek hij de afgelopen jaren heeft ontwikkeld die niemand in Nederland na kan doen? Bekijk dan de bovenstaande video van Oog van de Meester.

Lees ook: Van bruiden, ministers, tot koningin Máxima: Berry Rutjes maakt hun hoeden

Oog van de Meester

In Oog van de Meester worden in vier mini-documentaires de drijfveren van vijf ambachtslieden achterhaald en wordt de vraag beantwoord waarom iemand besluit zijn of haar leven te wijden aan het maken van één enkel product, maar dan wel op topniveau. Naast horlogemaker Wybe van der Gang zijn dat glazeniers Peter en Bianca Ulle, hoedenmaker Berry Rutjes en messenmaker Floris Postmes.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws