Al een paar jaar na de start van Bairro Alto breidde Marleen de Kort uit met lunchzaak Down Town, het pand naast haar eerste zaak. Sinds 2021 heeft ze ook De Kantine bij de voormalige Splendorfabriek aan de Gorterplaats en volgend jaar hoopt ze een nieuwe zaak te openen in de Hof van Holland in Nijmegen-Noord, beide nieuwe horecazaken runt ze samen met compagnon Caitlin Jennings. Om dat mogelijk te maken heeft ze inmiddels wel Down Town verkocht, schrijft het AD.
Als 13-jarige had ik al een afwasbaantje, maar het ik had nooit het idee om daar mijn werk van te maken. Ik wilde stewardess worden
Marleen de Kort, horecaondernemer
Hoe ben je in de horeca terecht gekomen?
,,Als 13-jarige had ik al een afwasbaantje, maar het ik had nooit het idee om daar mijn werk van te maken. Ik wilde stewardess worden. Ik was niet zo van het naar school gaan, maar wilde wel werken. Om bij de KLM te komen, moest ik wel een diploma hebben en dat haalde ik op het ROC. Uiteindelijk kon ik toch niet naar de KLM omdat ze vanwege de crisis een personeelsstop hadden ingevoerd.
,,Ik werkte in die tijd onder meer bij New Dutch van Steven Heijnen. Ik liep in de bediening , was geen bedrijfsleider en deed ook geen inkoop. ‘Wat moet ik nu gaan doen?’ vroeg ik me hardop af. ‘Ik kan niet altijd hier blijven werken’. ‘Waarom begin je niet voor jezelf’, antwoordde Steven. Hij had gezien dat er aan de Kannenmarkt een voormalige galerie leeg stond. Twee dagen later ging ik toch even kijken, een half jaar jaar later opende ik Bairro Alto.”
Lees ook: Junior (33) verloor zijn baan door corona, maar vocht zich terug met Kitchen Dojo
Had je diploma’s, een bedrijfsplan en, ook belangrijk, geld?
,,Geen diploma’s en geen plan. Ik had wel ideeën over de inrichting en de menukaart. Ik wilde een koffiezaak waar je in je eentje naar binnen kunt lopen, een kopje drinken met een taartje of een broodje en een krantje lezen. Maar ik had nog nooit een taart gebakken en nog nooit een figuurtje in de koffiemelk gemaakt. Ik dacht wel: wat die meiden van De Blonde Pater kunnen, moet ik ook kunnen.
,,Oud-collega's leerde me brownies en andere taarten bakken, latte art leerde ik met hulp van YouTube-filmpjes. Van de bank kreeg ik natuurlijk geen lening dus investeerde Steven Heijnen de helft, de andere helft leende ik bij familie en kennissen. Natuurlijk was het spannend, want ik had wel schulden. Maar die waren lager dan de studieschuld die veel van mijn vrienden hadden.”
Ervaring is het belangrijkst, je moet weten dat het hard werken is. Fysiek ook. Het is niet zo dat je in de zaak veel kunt praten en zelf een bakje koffie drinken
Marleen de Kort, horecaondernemer
Je zou het nu helemaal anders doen?
,,Ik heb veel geleerd van mezelf. Ik begin nu voor de vierde keer een nieuwe zaak, maar ook Bairro Alto heb ik alweer een paar keer verbouwd. Je ontdekt dat de bar niet zo efficiënt staat en dat je met een andere indeling minder meters hoeft te maken.
,,Ik word regelmatig benaderd door mensen die ook een zaak willen beginnen en als eerste vraag ik dan altijd of ze al in de horeca hebben gewerkt. Ervaring is het belangrijkst, je moet weten dat het hard werken is. Fysiek ook. Het is niet zo dat je in de zaak veel kunt praten en zelf een bakje koffie drinken. Dat romantische beeld hebben er veel. En ze denken dat het heel veel verdient.”
Zijn meerdere eigen zaken te combineren met een privéleven?
,,Ik heb twee kinderen, van bijna vier en zes jaar. Om dat te combineren met horeca vind ik pas echt knap. Lang liet ik alles wijken voor het werk. Nu heb ik elke maandag vrij en een weekenddag. Om 8.30 uur breng ik de oudste naar school en ga dan door naar Bairro of De Kantine. Om 14.00 uur ben ik dan regelmatig weer op het schoolplein en laat ik de zaken aan anderen over. Ik ben nu dus veel minder op het werk.”
Lees ook: Stijn is 21 en nu al restauranteigenaar: 'Ik werk soms 15 uur op een dag'