Nieuws Actueel

Meldplicht voor buitenlandse bedrijven

Buitenlandse bedrijven moeten het melden als ze tijdelijk werk doen in Nederland, met uitzondering van kleine bedrijven. Door de invoering van de meldplicht kan de Inspectie SZW controleren of EU-werknemers het loon krijgen waar ze recht op hebben en voldoen aan de Europese detacheringlijn. Dit bericht het Friesch Dagblad woensdag.

De Ondernemer 10 februari 2016

Buitenland Meldplicht

Het wetsvoorstel werd in oktober 2015 door minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Raad van State verstuurd. Dinsdag ontving de Tweede Kamer het voorstel.

De meldplicht heeft als gevolg dat de eigenaar van een buitenlands bedrijf dat in Nederland werk verricht, bijvoorbeeld moet melden welke medewerkers werken en hoe lang ze dit doen.

Friesland Ook in Friesland komen betalingen aan buitenlandse werknemers vorig jaar aan de orde. Het ging om grote projecten als de aanleg van de Centrale As en andere infrastructurele projecten. Bij deze projecten zou het onder meer gaan om onderbetaling. Daarnaast bracht het Gelderse uitzendbureau Aelbers ook huisvestingskosten in rekening aan buitenlandse medewerkers die zijn ingezet. Volgens de rechtbank in Zutphen was dit volgens de regels.

Volgens de FNV, die de rechtszaak aanspande, heeft Aelbers tientallen Duitse, Poolse en Hongaarse werklieden structureel onderbetaald door die werknemers voor hun eigen huisvesting te laten betalen. De werklieden werkten onder meer aan de aanleg van de Haak om Leeuwarden, de Centrale As van Nijega naar Dokkum en het nieuwe aquaduct bij de Drachtsterweg in Leeuwarden. De FNV gaat nog in hoger beroep.

Europese Commissie Naar verwachting komt de Europese Commissie in maart met voorstellen om het vrij verkeer van diensten en werknemers eerlijker te maken. Tijdens de Europese Informale Raad in Amsterdam op 19 en 20 wordt hierover gesproken.