Nieuws Actueel

Michael Pilarczyk: ‘Ik doe wat ik wil en bereik alles wat ik wil’

Ondernemer Michael Pilarczyk (47) maakte zijn dromen werkelijkheid. Als dj was hij betrokken bij het ontstaan van Radio 538. Als zakenman verdiende hij bakken met geld met zijn mediabedrijf. Maar hij verloor ook meer geld dan hem lief was. Tegenwoordig begeleidt hij ondernemers op het gebied van bewustzijn, persoonlijke ontwikkeling, zingeving en zakelijk succes.

Vincent Krijtenburg | Foto & video: Vincent Krijtenburg 15 april 2017

Michael Pilarczyk 1

Michael Pilarczyk werd geboren in Polen en groeide op in Zoetermeer. Veel mensen zullen hem herkennen aan zijn warme stem die hij onder meer inzette voor Veronica en Radio538. Als presentator was hij te zien op muziekclipzender The Music Factory en RTL. Hij richtte drie mediabedrijven op en verkocht de Pilarczyk Mediagroep aan de Telegraaf. Vervolgens nam hij een sabbatical van 40 maanden op zijn zeiljacht. In die periode schreef hij zijn debuutroman 'Dansen in de Hemel'. Afgelopen jaar bracht hij zijn tweede boek ‘Master your Mindset’ uit.

De carrière van Pilarczyk kent ook een keerzijde. In 1998 verloor hij een vermogen op de aandelenbeurs en raakte hij voor 2 miljoen gulden in de schulden. Dat hij financieel weer opkrabbelde vindt hij niet meer dan logisch. “De keuze om toe te geven dat je hebt gefaald of hebt verloren is vervelend maar wel de makkelijkste uitweg. Veel mensen geven zichzelf de keuze om te mislukken als het tegen zit. Voor mij is er maar één optie en dat is ervoor kiezen dat het weer goed komt”, legt hij uit.

Was deze tegenslag ook de belangrijkste leermeester voor jou?

“Elk probleem dat je tegenkomt is een leermeester. Bijna alle ondernemers die succesvol zijn geworden hebben grote tegenslagen gehad. Ik zal een visueel voorbeeld geven. Als je een stuiterbal lafjes uit je handen laat vallen, dan stuitert hij een beetje en nog een beetje na. Maar als je de bal heel hard naar beneden gooit, dan stuitert hij zo hard terug dat ie het plafond raakt. Dus als je heel hard op je bek gaat, dan moet je zorgen dat je zo veerkrachtig bent dat je weer veel hoger kunt terugkomen. Als je een goede ondernemer bent dan weet je die tegenslag om te zetten in iets nieuws en kom je er veel sterker uit.”

En als je als ondernemer geen tegenslagen tegenkomt?

“Ik denk dat als je nooit tegenslag hebt, je te weinig risico neemt. Dan blijf je zo erg binnen je comfortzone dat je maar een heel klein deel van je potentieel gebruikt.”

Hoe ziet jouw leven er tegenwoordig uit?

“Wij (Michael en zijn vriendin Cindy, red.) zijn de meeste tijd van het jaar op Ibiza. Met de Mastermind Academy helpen wij mensen hun mooiste leven te leven. We doen live masterclasses en online programma’s.

Toen ik drie jaar geleden met de masterclasses begon, ging het over ondernemen, geld verdienen en bedrijven groot maken. Wij merkten dat de grote problemen waar ondernemers tegenaan liepen, niet de zakelijke problemen waren. Ik ontdekte dat de problemen en blokkades die er waren op zakelijk gebied, allemaal te herleiden waren naar hoe zij als persoon in het leven stonden. Daaruit is voort gekomen dat we ons volledig toeleggen op persoonlijke ontwikkeling. Dat is wat we nu doen.”

Afgelopen jaar werkte je aan het boek Master your Mindset. Hoe zou je dit boek omschrijven?

“Het boek geeft je inzicht in wie je bent. En geeft inzicht in waarom je denkt hoe je denkt. En als je weet hoe je denkt hoe je denkt, dan heb je de keuze om anders te denken. Het boek gaat dus alleen maar over jezelf. Het is een spiegel. Ik heb er drie maanden dag en nacht aan gewerkt in Ibiza. Ik ben heel praktisch met schrijven. Ik schrijf in het vliegtuig, in de trein, of als ik even ergens moet wachten. Je moet ook niet op inspiratie zitten wachten, het is werk. De ene dag gaat het beter dan de andere dag.”

In je boek schrijf je dat veel ondernemers rondlopen met belemmerende gedachten, angsten en twijfel. Waar komt deze mindset vandaan en wat kunnen ze eraan doen?

“Iedereen is van kleins af aan geconditioneerd door ouders, op school en door de mensen om je heen. En jij schaalt jezelf in op een bepaald niveau dat voor jou haalbaar is. Ik zeg: alles is mogelijk totdat het tegendeel bewezen is. Sommige mensen vinden dat arrogant, hoogmoedig of dwaas of zeggen dat je niet spoort. Ik doe gewoon wat ik wil en ik bereik alles wat ik wil.

Als je gelooft in belemmerende gedachten dan is dat jouw waarheid. Dat zijn geen feiten, dat is jouw beleving en jouw waarheid. Je moet dat weten te elimineren omdat het alleen gebaseerd is op onjuiste gedachten.”

Lig je dan nooit ergens wakker van?

“Nee, nooit. Wat heeft het voor zin om ergens wakker van te liggen? In het verleden deed ik dat wel. Ik lag de nacht voor een bespreking na te denken over alle doemscenario’s. Door daar over na te denken wordt je onrustig en angstig. Het zorgt er ook niet voor dat je de volgende dag erg zelfverzekerd bent. Als je nu weet dat 95 procent van de drama’s die je bedenkt nooit uitkomt, dan weet je ook dat je er dus niet over na hoeft te denken. Doe je het wel, dan ben je een dwaas.”

Lees ook: Atilay Uslu: ‘Ik ben meer een bouwer dan een bedrijfsleider’

Waarom besloot je het boek te schrijven? Er zijn toch al talloze boeken in deze categorie?

“Het is ook niet nieuw wat ik schrijf. De reden dat ik het toch heb geschreven is dat veel van dit soort boeken worden geschreven door mensen die totaal geen ervaring hebben. Die hebben heel veel gelezen en geluisterd en hebben dat uitgewerkt tot een soort samenvatting. Ik schrijf echt vanuit eigen ervaring.

Ik heb vanaf jonge leeftijd veel geleerd van succesvolle zakenmensen. Ik heb het toegepast en dat ging niet altijd goed. Ik was betrokken bij de start van Radio 538 en The Music Factory. Ik heb gezien hoe je vanuit het niets bedrijven op kunt richten en later voor heel veel geld kunt verkopen. Ik heb de dieptepunten gezien. Hoe ga je zonder die ervaring een ondernemer uitleggen dat hij positief moet blijven denken als hij een miljoen is verloren? Bullshit.”

In het boek kom je telkens dezelfde boodschap tegen: doe wat je echt leuk vindt, wordt daar heel goed in en geniet ervan. Leidt dat altijd tot meer omzet?

“Ja! Als je het leuk vindt om op het strand te zitten en niks te doen… en daar word je heel goed in… Dan verwacht ik niet direct dat je omzet gaat stijgen. Maar als je actief onderneemt dan is het vrijwel uitgesloten dat je daar niet heel goed in wordt.

Toen ik dertien was, wilde ik bij de radio plaatjes draaien. Dat ik er heel veel geld mee zou verdienen, is nooit bij me opgekomen. Als ze me niet hadden betaald had ik het ook gedaan. Los daarvan had ik mezelf wel heel jong voorgenomen om miljonair te worden. Dat is blijkbaar onbewust samengekomen. Ondernemers zijn te vaak gericht op het financiële resultaat. Ze kijken te veel naar waar ze makkelijk snel geld kunnen verdienen. Je kunt beter doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Je behaalt dan op lange termijn meer resultaat.”

Is de passie voor radio en televisie er nog?

“Niet zoals die was. Dingen gaan voorbij. Het is maar zelden dat je een eeuwigdurende passie hebt. Ik vond radio leuk. Dat was alles voor me. Televisie daarentegen was geen passie, maar een bedrijf. We maken nu een wekelijkse Master your Mindset Podcast. Dat voelt zoals we radio maakten in de beginjaren van Radio 538. Met bijna niets maken we wat leuks waarmee we veel mensen bereiken.

Je schrijft dat je actie moet ondernemen vóórdat je een perfect plan hebt, maar in hetzelfde boek staat dat je goed onderzoek moet doen voordat je ergens mee begint.

Je moet goed onderzoeken, maar dat betekent niet dat je een perfect plan moet hebben. Er bestaan geen perfecte plannen. Op de eerste dag dat je een plan gaat uitvoeren verandert het plan. Het is net als bij zeilen. Ik maak een plan. Ik weet waar ik naartoe ga. Heb het weer bestudeerd. Maar de zee is altijd anders, die kun je niet voorspellen. Je moet anticiperen, hoe goed je plan ook is.

Ik had mezelf al heel jong voorgenomen om miljonair te worden

Michael Pilarczyk