Nieuws Actueel

MKB-Index: ondernemers positief gestemd

Ondernemers zijn in meerderheid positief over prijsontwikkeling, omzet- en werkgelegenheidsgroei. Slechts 1 op de 10 ondernemers vindt dat het slechter met hun bedrijf gaat dan een jaar geleden. De positieve ontwikkelingen zijn volgens de ondernemers het gevolg van de vernieuwingen waarop zij het afgelopen jaar hebben ingezet.

De Ondernemer 9 mei 2017

MKB Index

Uit een peiling van MKB-Nederland, die door Panteia en DeOndernemer.nl is gehouden onder de bezoekers van de Week van de Ondernemer blijkt dat 56 procent van de mkb-ondernemers vindt dat het beter met hun bedrijf gaat dan vorig jaar. Vooral binnen de ICT en de Industrie klinken overwegend positieve geluiden. Dat is mindere mate het geval in sectoren als de Gezondheidzorg, het Onderwijs en de Bouw.

Oorzaken

De ondernemers schrijven de positieve ontwikkelingen in hun bedrijf met name toe aan uitbreiding van hun marketingactiviteiten en de introductie van nieuwe producten of diensten. Ook hebben ze meer aandacht voor e-commerce.

Lees ook: Onderzoek Staat van het MKB: bedrijfsleven herstelt na harde klappen

Verwachtingen

Ook de verwachtingen voor het komende half jaar zijn positief. Zo verwachten de mkb-ondernemers een stijging van de verkoopprijzen van gemiddeld 1,5%; zien ze het aantal medewerkers met gemiddeld ruim 2% toenemen; en focussen ze zich gemiddeld op een omzetstijging die gaat richting de 6%.

Belemmeringen

De grootste belemmering die mkb-ondernemers in hun bedrijfsvoering ervaren is het vinden van goede werknemers. De administratieve belasting door regelgeving van de landelijke overheid volgt op een tweede plaats. Ook is financiering is voor een klein aantal bedrijven een knelpunt.

Lees hier het volledige rapport.