Nieuws Mode

Passementerie Baars & Van de Kerkhof kent de stijl van klanten

De Utrechtse binnenstad verandert. Kleine winkels maken plaats voor ketens, straten worden auto- of zelfs fietsvrij en als het aan de horecanota ligt, krijgen koffietentjes en cafés ruim baan. Temidden van al deze veranderingen houdt speciaalzaak Passementerie Baars & van de Kerkhof al decennialang het hoofd boven water, aldus AD/Utrecht Oost

Kim van de Wetering | Foto: Angeliek de Jonge 25 januari 2018

Passementerie Baars van de Kerkhof Lijnmarkt Utrecht

Knopen, linten, veters, spelden... passementen heten deze textielversierselen met een chique woord. En bij de passementerie aan de Lijnmarkt weten eigenaars Clemens Baars (65) en zijn vrouw Laura van de Kerkhof (60) er alles van en hebben overal een verhaal bij. "Maar niet alleen wij", zegt Baars, "ook de klant heeft een verhaal. Hij vertelt ons wat hij zoekt. Wij denken mee, waardoor je op een bepaalde manier bij die klant thuis komt."

Alles wat ze verkopen zoeken Baars en zijn vrouw zelf uit. Soms hebben ze daarbij een vaste klant in gedachten. "Er komt vaak een dame bij ons die veel Chanel-jasjes draagt. Laatst waren we ergens voor de inkoop van knopen en toen zeiden we tegen elkaar: dit is echt iets voor die mevrouw. We kenden haar stijl inmiddels zo goed, dat we precies wisten wat ze mooi zou vinden. Leuk toch?"

Lees ook: Speciaalzaak: Strips zijn hip, poppen ook

Verkleurd boekje

Een stijlperiode waar Baars met veel plezier op terugkijkt, is eind jaren 80 tot begin jaren 90. "Sieraden van passementen waren toen in, van koord vooral." Hij laat in een verkleurd boekje een paar voorbeelden zien van gevlochten kettingen en hoedenspelden. "Prachtig hè?"

Niet alleen de mode verandert, ook de binnenstad. Op de hoek van de Lijnmarkt zat vroeger een bontwinkel, vertelt Baars. "Nu zit er een cupcakezaak en vlak ernaast komt iets met pancakes. Winkeltjes worden opgesnoept door de horeca. Horeca hoort erbij natuurlijk, maar met mate."

Meer gerecycled

De toekomst ziet hij evenwel zonnig in. "Er wordt meer en meer gerecycled. Mensen maken bijvoorbeeld van een oud kledingstuk met passementen wat nieuws. Circulaire economie noemen ze dat. Daar past onze winkel helemaal bij."

Sinds een paar jaar kent Utrecht de 'Zeven Straatjes', een winkelgebied dat verwijst naar de Amsterdamse Negen Straatjes. De Lijnmarkt hoort daar ook bij. ,,Dat is mooi'', zegt Baars, ,,want mensen weten: dáár moet je naartoe voor de leuke oude winkeltjes.''