Nieuws Actueel

Monopoly spelen met V&D panden

Twee maanden nadat de redding van V&D definitief is mislukt, begint zich duidelijk af te tekenen wat er met de panden van het warenhuis gaat gebeuren, schrijft het Parool. Tenminste, met de meest gewilde gebouwen. Zo trekt ASR Vastgoed op met het Canadese Hudson's Bay voor zijn zes warenhuispanden. Dat is opvallend, omdat de vastgoedtak van verzekeraar ASR zich publiekelijk uitsprak voor de Nederlandse reddingsplannen van V&D, die in februari door Hudson's Bay werden doorkruist.

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 8 april 2016

Vd1

Twee weken geleden bezochten ASR en de Nederlands kwartiermaker van Hudson's Bay het raadhuis van Amstelveen, de gemeente die de leegstand in zijn stadshart in één klap zag oplopen tot een kwart na het omvallen van V&D. "Hudson's Bay ziet Amstelveen als interessante locatie voor de vestiging van een warenhuis," zegt wethouder Herbert Raat.

Amstelveen heeft, na Utrecht, de grootste V&D van het land. Het uit de vroege jaren zeventig stammende pand staat nu nagenoeg leeg. ASR had voor het faillissement van V&D al plannen om de verouderde kolos aan te pakken. In de plannen wordt de parkeergarage aan de achterzijde van het complex gesloopt en vervangen door nieuwbouw waarin zeshonderd parkeerplaatsen terugkeren. Ook komen er een aantal appartementen en twintigduizend vierkante meter winkelruimte.

TopshelfASR wil niets zeggen over lopende gesprekken met potentiële huurders. "We zijn voor alle zes panden in gesprek met meerdere partijen," is het enige wat een woordvoerder kwijt wil. Naast Amstelveen bezit ASR onder meer de V&D-panden in Leiden en Haarlem. Vorig jaar heeft de verzekeraar al twintig miljoen euro op de warenhuispanden afgeboekt.

Het Brabantse sportwarenhuis Topshelf praat naar eigen zeggen ook met ASR over de panden. Topshelf, dat eerder deze week rondkwam over een vestiging in een voormalig V&D-pand in Arnhem, is daarnaast ook geïnteresseerd in twee panden in Haarlem. Ook aast het op de lege V&D in Hoofddorp, die eigendom is van Wereldhave. "We willen meer gaan bieden dan we in onze huidige vestigingen doen," zegt een woordvoerder van het sportwarenhuis, "en ons hui- dige aanbod aanvullen met verzorgingsproducten, schoolartikelen en misschien een bloemenafdeling."

Vorige week werd duidelijk dat Hudson's Bay onderhandelt over de vestiging van een warenhuis aan het Rokin, in het in aanbouw zijnde gebouw waar luxe warenhuis Hausmann zou worden gevestigd. Hudson's Bay wordt ook in verband gebracht met het V&D-pand aan de Kalverstraat en heeft gesprekken gevoerd met de eigenaar van het pand in Zaandam, dat ook interesse van H&M heeft ontvangen.

De Canadezen willen in Nederland een eigen warenhuisformule opzetten, op basis van hun Belgische dochter Galeria Inno. In Amsterdam moet dan een 'vlaggenschipwarenhuis' komen' van Saks (Off) Fifth Avenue.

Amsterdam-NoordOok de andere V&D-panden in de regio Amsterdam zijn in trek. Decathlon heeft gesprekken gevoerd met eigenaar Vastned voor het lege V&D-pand in Amsterdam-Noord. "Er is in Amsterdam zeker ruimte voor meer vestigingen van Decathlon," zegt uitbreidingsmanager Rohan Uijlings. "Maar onze voorkeur gaat uit naar grote gebouwen met sportgelegenheden in de buurt. We zijn nu bezig aan de ring van Amsterdam."

Daarnaast werkt Decathlon aan 'stadswinkels'. "De verhuurders van grote winkelpanden in de stad weten dat. Maar we willen een winkelvloer van 2500 vierkante meter. Dat biedt ook het V&D-pand aan de Kalverstraat niet."