Nieuws Actueel

Nieuwe bedrijven overleven vaker eerste vijf jaar

Zo'n twee derde van alle bedrijven die in 2015 werden opgericht, bestond vijf jaar later nog steeds, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is de overlevingskans voor ondernemingen toegenomen, aldus het statistiekbureau. Van de ondernemingen die in 2010 van start gingen bestond 56 procent vijf jaar later nog.

ANP 29 november 2022

ANP281122240 1

Ook voor nieuwe werkgevers ging de kans omhoog dat ze vijf jaar later nog steeds werkgever zijn. Voor in 2010 begonnen werkgevers gold dat voor 44 procent. Van de nieuwe werkgevers die in 2015 van start gingen was 49 procent vijf jaar later nog altijd werkgever. Nieuwe werkgevers zijn bedrijven die in dat jaar voor het eerst personeel in dienst nemen. Dat hoeft niet altijd in het oprichtingsjaar te zijn.

Van de bedrijven die in 2015 werden opgericht hadden die in de bouw de grootste overlevingskans. 71 procent van die ondernemingen was vijf jaar later nog altijd actief. In de horeca (59 procent), vervoer en opslag (56 procent) en de handel (51 procent) was de kans dat een bedrijf vijf jaar oud werd aanzienlijk lager.

Winkels hebben een steeds grotere kans om minimaal vijf jaar te overleven. Ook voor webwinkels neemt die kans gestaag toe, al haalt nog altijd minder dan de helft van de onlinewinkels het eerste lustrum.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws