Nieuws Actueel

Opgelet: zó ziet de bombrief er uit

De politie heeft een foto van de bombrief openbaar gemaakt die de afgelopen dagen al naar zeven bedrijven is rondgestuurd. De brieven bevatten explosieven en kunnen zwaar lichamelijk letsel veroorzaken. Inmiddels lijkt het erop dat ook twee Maastrichtse bedrijven doelwit zijn van de verzender van de brieven. Alle bedrijven hebben ook een waarschuwingsbrief ontvangen.

Raymond Boere & Victor Schildkamp (AD) 3 januari 2020

Bombrief 1

Een van de brieven had brandschade, heeft de politie bekendgemaakt. Die brief kwam terecht bij het Centraal Invorderings Bureau (CIB) Rotterdam. Onduidelijk is nog wat die schade heeft veroorzaakt. De brief belandde bij het Rotterdamse bedrijf omdat het in het postsorteercentrum onbestelbaar bleek en het CIB als afzender op de brief was geplakt. De brief had naar een bedrijf in Maastricht gemoeten, wist het AD te melden.

ABN AMRO

Vrijdagmiddag kreeg een ander Maastrichts bedrijf, een vestiging van de ABN AMRO, een waarschuwingsbrief. Deze post is vermoedelijk van dezelfde verzender van de bombrieven. Hierin zat weer geen explosief. Wel werd in de tekst dreigende taal geuit.

Vrijdagmorgen werd in Hotel Okura aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam een bombrief veiliggesteld. Het luxe hotel kreeg eenzelfde exemplaar als zes andere bedrijven. De politie was met rechercheurs en de Teamleider Explosieven Veiligheid snel ter plaatse om onderzoek te doen. Het hotel schakelde rond 08.40 uur de politie in nadat het net zo’n brief had gekregen als die de afgelopen dagen op vijf andere adressen was bezorgd. De brief is in de postkamer gevonden en is niet opengemaakt.

De afzender van alle brieven is het Centraal Invorderings Bureau (CIB) uit Rotterdam, maar dat bedrijf heeft er niets mee te maken.

Opvallende verdikking

Volgens de politie Amsterdam gaat het bij het Okura in Amsterdam om een soortgelijke brief als bij de andere bedrijven is binnengekomen. Het hotel hoefde niet ontruimd te worden en er was geen sprake van paniek. Een medewerker van de receptie van het hotel mocht niets zeggen over de brief, die voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is gebracht.

In de brieven is volgens de politie een opvallende verdikking te zien. Ook is de envelop niet bedrukt met het adres van het CIB. Het adres van de afzender en de ontvanger is er met stickers opgeplakt. Behalve bij Okura zijn de afgelopen dagen ook levensgevaarlijke bombrieven bezorgd bij het Victoria Hotel én een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation, Mercedesdealer Van Mossel en het CIB in Rotterdam.

‘Draadjes en batterijtje’

Volgens Jan Bas Veltman, directeur van Mercedesdealer Van Mossel in Rotterdam, vertrouwde de medewerker die de brief ontving het niet toen zij ‘iets van draadjes en een batterijtje’ zag. ,,Dat kon je zien en voelen. Het zat in een soort kartonnetje. Ze heeft heel adequaat gehandeld. Verder is hier niks afgegaan of ontploft of in brand gevlogen en hebben we het aan de politie overgelaten.”

De politie denkt voorlopig aan afpersing. Of er geld of iets anders is geëist via de brieven, is onduidelijk. Niels de Peuter van het bedrijf CIB zegt dat hij ‘geen idee heeft’ waarom de bombrieven namens zijn bedrijf worden gestuurd.

,,Wij helpen de politie met alles wat we weten, maar we weten het echt niet.” De brief die als ‘onbestelbaar’ bij het CIB binnenkwam, heeft het bedrijf niet aangeraakt. De politie maakte vanmiddag bekend dat er bij dit bedrijf geen explosief in de post zat. Over de inhoud van de dreigbrieven die naar alle bedrijven zijn gestuurd, wil de politie niets kwijt.

Succesvol

Het incassokantoor CIB dat als afzender op de enveloppen staat, werd zo’n tien jaar geleden opgericht door twee toen nog jonge studenten, en werd al snel succesvol. ,,De incassomarkt is big business, zeker voor een ondernemer met innovatieve ideeën’’, zei één van de oprichters een paar jaar later in de Volkskrant.

Het bedrijf stuurde wanbetalers een herinnerings-sms: ‘u moet nog een rekening betalen’. ,,We hebben elke twee à drie dagen een contactmoment met de wanbetalers’’, vertelde één van de directeuren.

Eerder misbruikt

Het is niet de eerste keer dat de naam van het CIB wordt misbruikt. In december 2013 waarschuwde Tros Opgelicht?! voor phishingmail van het ‘Centraal Invorderings Bureau’, waarin werd gedreigd met een deurwaarder voor nog niet betaalde rekeningen bij Bol.com en Wehkamp.