Nieuws Actueel

Ondernemersorganisaties vragen nieuw kabinet om beter functionerende arbeidsmarkt

Ondernemersorganisaties roepen het nog te vormen kabinet op te werken aan een beter functionerende arbeidsmarkt met minder risico's voor ondernemers. "Dat is nodig om meer kansen en banen te kunnen creëren", aldus VNO-NCW, MKB-Nederland en landbouworganisatie LTO Nederland donderdag in een gezamenlijke verklaring.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 16 maart 2017

Slotdebat

De FME (organisatie van werkgevers in de technologiesector) vindt dat vaart moet worden gezet achter de vorming van een nieuw kabinet. "De Nederlandse technologische bedrijven willen vooruit. Bij iedere begroting is het dan ook wenselijk om een aanzienlijk deel van de beschikbare ruimte aan te wenden voor digitalisering van bijvoorbeeld defensie, medische technologie, cybersecurity en onderwijs'', zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink.

Lees ook: Dit willen de mogelijke regeringspartijen voor ondernemers en het mkb

De FNV maakt zich sterk voor een sociaal kabinet met een positieve agenda. "Er is een dringende behoefte in de samenleving aan meer zekerheid in werk en inkomen." Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie constateert dat het kabinet-Rutte II is afgestraft door de werknemers. "De begroting is op orde, de trein heeft het station gehaald maar je kunt je afvragen hoeveel wagons er nog aanhangen. Afgaand op deze uitslag wordt het ingewikkeld, want de vakbonden hebben met deze uitslag geen traditionele bondgenoot in het kabinet."

Moslimorganisaties zijn vooral opgelucht dat de PVV van Geert Wilders niet de grootste partij is geworden. "Met de partijen die vermoedelijk wel gaan regeren, onder meer VVD, CDA en D66, kunnen wij zaken doen", zegt Rasit Bal van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) noemt het positief 'dat het oprukkend populisme een halt is toegeroepen'.