Nieuws Actueel

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van 's werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt. De meesten denken wel dat die recessie dan 'kort en mild' zal zijn, komt naar voren uit onderzoek door accountants- en adviesfirma KPMG.

ANP 4 oktober 2022

ANP041022258 1

Foto: ANP.

Voor de peiling zijn wereldwijd meer dan 1300 bedrijfsbazen ondervraagd. Het beeld dat ze schetsen is een beetje dubbel. Enerzijds heeft de overgrote meerderheid vertrouwen in de economie en gaat men er vanuit dat de eigen organisatie dit jaar kan groeien. Tegelijk vinden ze dat het herstel na de pandemie langer duurt dan eerder gedacht. Dat zou vooral komen door de hoge inflatie en stijgende rentes.

Lees ook: Schulphulpverlening verwacht barre tijden: vroegsignalering energierekening ondernemers in de maak

Volgens Edwin Herrie, hoofd advies bij KPMG, nemen de bestuurders bij hun bedrijven inmiddels maatregelen om zich tegen een naderende recessie te kunnen wapenen. ,,Bijna de helft, 46 procent, overweegt te downsizen om de kosten te drukken. Ook zegt ongeveer de helft van de ceo's dat geplande initiatieven op het gebied van duurzaam ondernemen even gepauzeerd of hervormd moeten worden, als de financiële situatie daarom vraagt", geeft hij aan.

Lees ook: Toch steun mkb om energierekening (maar te laat)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws