Nieuws Actueel

Philips verkoopt lampenfabriek in Middelburg

Philips verkoopt zijn dochterbedrijf Lumileds, dat onder meer een vestiging heeft in Middelburg. meldt de PZC. De Amerikaanse investeerder Apollo Global Management neemt een belang van ruim 80 procent in het bedrijf. Dat maakte het technologiebedrijf maandag bekend.

Van onze redactie 13 december 2016

Philipsgebouwlogo1065

Lumileds maakt led-lampjes die worden verwerkt in telefoons, autoverlichting, straatverlichting en beeldschermen. Met de verkoop krijgt Philips naar verwachting zo'n 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) in contanten in handen. De rest van de aandelen behoudt Philips zelf, voor minimaal 3 jaar. De deal wordt naar verwachting afgerond in de eerste helft van 2017.

Philips besloot al in 2014 om Lumileds in de etalage te zetten. Een eerdere overeenkomst met een Chinese koper ketste af, omdat de Amerikaanse toezichthouder een stokje voor de verkoop stak. De Chinezen waren bereid om bijna 3 miljard dollar neer te tellen.

Gezondheid

De verkoop van Lumileds past bij de koers die Philips vaart om zich toe te leggen op gezondheidstechnologie. Maar de losse componenten die Lumileds ontwikkelt en produceert passen ook niet bij Philips Lighting, de dit jaar afgesplitste divisie die verlichtingssystemen levert voor bijvoorbeeld straten, winkels en kantoren.

Sinds begin 2015 is Lumileds een zelfstandig bedrijf binnen Philips. Er werken wereldwijd zo'n 9.000 mensen en het was vorig jaar goed voor zo'n 2 miljard dollar aan omzet.