Nieuws Actueel

Prent voor rouwwagen

Uitvaartverzorger Anne Besems kon zijn ogen niet geloven. Terwijl zijn medewerkers in het Gorcumse Huize Steijndeld een overledene verzorgden en in de kist legden, schreef een parkeerwacht een boete uit. Voor fout parkeren in de Rosmolensteeg. Dit bericht het AD maandag.

Daniëlle Moeliker | Foto: Cor de Kock 22 februari 2016

Boete Rouwauto

Medewerkers van Besems Uitvaarverzorging vertrekken vrijdagavond naar een sterfgeval in Huize Steijndeld. Het transportbusje - met rouwvlaggen en een bordje 'Besems Uitvaartverzorging' achter de ruit - zetten ze op de Rosmolensteeg. Op de hoek met de Kortendijk

"Ze parkeren daar bewust", zegt Besems. "Zo blokkeerden we de Kortendijk niet en heeft het verkeer het minste last van ons."

ParkeerbonDe uitvaartverzorgers verzorgen in het woonzorgcentrum in het bijzijn van de familie de overledene en leggen deze in de kist. Wanneer de medewerkers van Besems de auto halen, treffen ze een prent aan op de voorruit. "Voor fout parkeren. Parkeren in een parkeerverbodszone. Kosten 90 euro", vertelt Besems vol ongeloof.

Besems loopt al heel wat jaren mee in het vak, maar dit heeft hij nog nooit meegemaakt. "Echt nog nooit! Alles in ons vak draait om respect." De uitvaartondernemer loopt vaker tegen het probleem aan dat het moeilijk is om een geschikte parkeerplek in de binnenstad te vinden. "We kiezen dan voor het beste alternatief en zetten de auto zo neer dat het niet gevaarlijk is en we niemand hinderen."

"Wat zou het alternatief voor de Rosmolensteeg zijn geweest? De auto in de parkeergarage parkeren en dan met de kist door de stad lopen? Dat kan niet."

ReactiesHet verhaal brengt op internet heel wat reacties te weeg: 'schandalig!' en 'respectloos!' zijn veelgebruikte woorden. Besems is blij met de steun die hij krijgt, maar wil wel een kanttekening plaatsen. "Er zitten ook onbeschofte reacties bij en dat vind ik niet nodig: die parkeerwachter doet gewoon zijn werk. Maar ik denk dat hier toch iets mis is gegaan."

Collega-uitvaartverzorgers hebben gereageerd op de boete, vertelt hij. "Niemand heeft dit ooit meegemaakt", zegt Besems. Hij heeft zaterdag contact gehad met het hoofd publiekszaken van de gemeente Gorinchem. "Die heeft beloofd het vandaag uit te zoeken."

De gemeente verwacht eruit te komen met de uitvaartverzorger. Besems hoopt het. Het gaat hem niet om die 90 euro. "Maar wel om het principe. Want op een rouwauto gooi je geen bekeuring."