Nieuws Retail

Boekhoorn zou helft schulden HEMA kwijtschelden voor aandelen

Het zou de redding van HEMA moeten zijn: de winkelketen zegt 'bijna een akkoord te hebben bereikt met schuldeisers over het verlagen van de uitstaande schulden'. Die schulden worden omgezet in aandelen waardoor er meer ‘financiële flexibiliteit’ ontstaat. Hiermee komt een einde aan Marcel Boekhoorn als de enige eigenaar.

Bronnen: AD / Telegraaf / Nu.nl 14 juni 2020

Marcel boekhoorn hema tjeerd jegen overname schuldeisers

Marcel Boekhoorn (links) gaat de HEMA-taart anders verdelen. Foto: ANP.

Het is nog niet direct duidelijk hoe groot het belang is dat de schuldeisers in Hema willen hebben in ruil voor de schuldenreductie maar volgens ingewijden worden 'meer dan de helft van de schulden kwijtgescholden'. Het management zou aanblijven, de rol van Boekhoorn echter verandert: hij is straks niet meer de enige eigenaar.

HEMA heeft nu nog zo’n 880 miljoen aan schulden uitstaan. Met de vermindering van de schuld is de warenhuisketen fors minder kwijt aan rentelasten. De afgelopen jaren was het bedrijf om en nabij de 50 miljoen euro per jaar kwijt aan interest.

HEMA deed eerder 'fantastisch bod': geen deal

Boekhoorn maakte eerder bekend de schuldeisers een ‘fantastisch bod van 523 miljoen euro’ te hebben gedaan. Daarmee zouden de schulden van de onderneming met een half miljard teruggebracht worden en kon de Hema volgens hem als ‘gezond gefinancierd bedrijf’ doorgaan.

Toch kwam het niet tot een akkoord, reageerde hij teleurgesteld. Volgens hem leek het erop dat de crediteuren dat bod ‘niet serieus in overweging’ hadden genomen. ,,Blijkbaar willen ze een markttest doen en kijken of er elders meer te halen is. Ik denk niet dat dit in het belang is van Hema en de kans is groot dat het bedrijf wederom ten prooi zal vallen aan opportunistische investeerders.’

Lees ook: Retailexperts: 'Samenwerking Hema-Jumbo zou nu mooie kansen kunnen bieden'

Marcom-expert Van Dijk: ' HEMA verliest als merk aan geloofwaardigheid'

Het verdelen van de aandelen voelt niet echt als een goede strategische keuze, maar meer als een korte termijn oplossing en uitstel van executie, stelt marcom-expert Thijs van Dijk. ,,Het merk HEMA verliest voor mij steeds meer aan geloofwaardigheid. Het is een kwestie van tijd voordat dit ook merkbaar gaat zijn bij de consument en die definitief het vertrouwen in de winkel verliest."

,,HEMA moet als merk structureel wat gaan veranderen aan de bedrijfsvoering. Ik zou willen adviseren de trend te volgen van thuisbezorging en homeshopping, en dan niet alleen maar voor mode of cosmetica."

'Homeshopping. Ga eens in gesprek met Picnic'

Ondanks de samenwerking die HEMA reeds met Jumbo heeft, geeft Van Dijk Picnic als suggestie om de digitaliseringslag echt goed te kunnen maken. ,,Laat Marcel Boekhoorn binnenkort eens een digitaal bakkie koffie doen met Michiel Muller om te kijken of deze twee oerhollandse merken elkaar kunnen versterken."

Aflossing van 50 miljoen wachtte

HEMA moest eigenlijk maandag een aflossing van ruim 50 miljoen euro doen, maar dat lijkt nu van tafel. De financiële zorgen bij de warenhuisketen werden vergroot door de coronacrisis. Eerder drukte de schuldenberg, die een erfenis was van de vorige eigenaar Lion Capital, ook al zwaar op de financiën van HEMA, maar wist het bedrijf het hoofd boven water te houden.

Lees ook: Retail-expert over eventuele staatssteun HEMA: 'Steun overheid is onethisch'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.