Nieuws Retail

De laatste stuiptrekkingen van Hudson's Bay

Iedereen die weleens een blik in het warenhuis heeft geworpen weet: het gaat niet goed. Je ziet er meer medewerkers dan klanten. Hudson's Bay draait in Nederland uit op een mislukking. De volgende stap naar sluiting is nu gezet.

De Ondernemer/ANP | Foto: Frank de Roo 11 juni 2019

Hudsons Bay Rotterdam

Het Canadese warenhuisconcern Hudson's Bay verkoopt zijn Europese bezittingen voor 1 miljard euro aan de Oostenrijkse branchegenoot Sigma, die daar al een meerderheidsbelang in had. Als onderdeel van de deal neemt Hudson's Bay wél het volledige eigenaarschap over van de Nederlandse activiteiten.

Hudson's Bay heeft een financieel adviseur ingehuurd om de opties voor de Nederlandse bezittingen te bekijken, die volgens het bedrijf niet naar verwachting presteren. Dat is een understatement: het verlies in het eerste boekjaar 2018 wordt geschat op 80 miljoen euro.

Lees ook: Populariteit Hudson’s Bay vergroten? 'Maak er een V&D van'

De warenhuisketen wil kostenbesparingen doorvoeren in Nederland, onder meer door de sluiting van winkels. Dat baart vakbond CNV zorgen. CNV-bestuurder Martijn den Heijer vindt de aankondiging vervelend voor het personeel. Waarschijnlijk gaat de financieel adviseur bekijken of het überhaupt nog zin heeft om hier actief te zijn, vermoedt hij.

Hudson's Bay maakte in september 2017 zijn intrede in Nederland, met de opening van een groot warenhuis aan het Rokin in het centrum van Amsterdam. Het telt nu vijftien zaken in steden als Haarlem, Zwolle, Breda, Den Haag en Maastricht. In maart werd nog een vestiging geopend in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht.