Nieuws Retail

Zo denken retailexperts over doorstart voormalige FNG (Miss Etam en Claudia Sträter)

De Nederlandse tak van het voormalige FNG maakt een doorstart onder een nieuwe eigenaar. Het gaat om de winkelketens Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso, Steps en Promiss. De nieuwe holdingmaatschappij is onderdeel van FLV group van 'bedrijvendokter' Martijn Rozenboom.

De Ondernemer / ANP 4 september 2020

Miss Etam FNG doorstart

Een filiaal van Miss Etam in Leeuwarden. Foto: ANP/Foto Van Tellingen: Marco Bakker

Het ging al een tijd niet goed met FNG, wat eerder al leidde tot het faillissement van de Belgische tak van het bedrijf en uitstel van betaling voor de Nederlandse tak, waaronder de merken Miss Etam, Expresso, Claudia Sträter, Steps, Promiss en Henkelman Schoenen vallen. FNG leed in 2019 een nettoverlies van 292 miljoen euro, terwijl het bedrijf 734 miljoen euro aan schulden heeft. Daar kwamen de gevolgen van de coronacrisis nog bovenop.

Behalve financiële problemen, waren er ook problemen met de boekhouding van FNG, zo bleek. De accountant heeft de jaarrekening van het bedrijf niet goedgekeurd omdat die nadere informatie wil.

''Dit bedrijf verdient een nieuwe kans. Ik ben ervan overtuigd dat er een mooie toekomst voor de groep in het vooruitzicht ligt''

Martijn Rozenboom, ondernemer

'Bedrijf verdient nieuwe kans'

,,Toen duidelijk werd dat de Nederlandse FNG-merken meegetrokken werden door het faillissement van de Belgische moeder wist ik direct dat ik dat niet wilde laten gebeuren'', licht Martijn Rozenboom toe. ,,Dit bedrijf verdient een nieuwe kans. Ik ben ervan overtuigd dat er een mooie toekomst voor de groep in het vooruitzicht ligt", schrijft hij in een persbericht.

Zakenblad Quote noemde Rozenboom vorige week al als mogelijke overnamekandidaat. Hij zou eerder op Free Record Shop hebben geaasd en ook zou hij betrokken zijn geweest bij de mislukte doorstart van Op = Op Voordeelshop.

''FNG gaf corona de schuld, maar dat gaf geen pas. De Nederlandse winkelketens van dit bedrijf deden en doen het redelijk tot zelfs zeer goed''

Hans van Tellingen, retailexpert

Experts over doorstart

Retailexpert Hans van Tellingen, directeur en eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo en auteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’, is blij met het nieuws. ,,Het was ook volledig te verwachten dat er een partij zou opstaan om deze ketens over te nemen. Met name Miss Etam deed het namelijk prima. Maar ook de andere ketens scoorden een (ruime) voldoende.''

,,Er is een enorme markt, sterker nog dat is de grootste markt, voor leuke, maar redelijk betaalbare mode voor 40 plus-vrouwen. Dat het mis ging heeft met name te maken met mismanagement van de FNG-groep. Dat betrof een onverantwoordelijke bedrijfsopname eind vorig jaar van een Zweeds bedrijf. Dat heeft ze in problemen gebracht. FNG gaf corona de schuld, maar dat gaf geen pas. De Nederlandse winkelketens van dit bedrijf deden en doen het redelijk tot zelfs zeer goed'', benadrukt Van Tellingen.

INretail-voorzitter Jan Meerman ziet de doorstart als een oplossing voor een probleem dat steeds nijpender wordt in grote steden: leegstand en daardoor nog minder winkelend publiek. ,,In ons Grote Stedenplan zetten we juist in op meer toegankelijkheid, bijvoorbeeld door verruiming van de openingstijden. In lijn met onze plannen komt de aangekondigde doorstart voor deze retailers goed van pas. En alles is beter dan nog meer leegstand, want dat is er al te veel."

Lees ook: 'Serieuze interesse' voor modeketens van moederbedrijf Miss Etam

Paul Moers: 'Pure greed en kortetermijndenken'

Marketing en retaildeskundige Paul Moers ziet weinig reden tot optimisme in de ingreep door 'bedrijvendokter' Martijn Rozenboom. De auteur van het snel verkopende boek ´Fuck de prijs, lever de service´ noemt het een 'overnamespel'. ,,Het is pure greed en kortetermijndenken; gebrek aan kunde ook. Het is wachten op het volgende faillissement.”

Retail, betoogt Moers, is een super professioneel vak geworden. ,,Je hebt een duidelijke visie nodig die je terugziet in de formule, in het design en de verhalen. Je moet echt omnichannel werken en uitstekende service leveren.” Ofwel: er zal moeten worden geïnvesteerd in de winkelformules, anders is het middel erger dan de kwaal volgens Moers. ,,Neem Miss Etam, daar durf je je schoonmoeder toch niet mee naar toe te nemen? De hele wereld praat over beleving. Waarom dan een winkel die er niet uitziet, de truttigheid. Zo wil een vrouw van boven de veertig er toch niet uitzien? Als je niet in die beleving investeert, hoef je het niet over te nemen.”

Terwijl de kansen er zijn. ,,Neem Steps, dat was een vernieuwende formule met Julia’s Tango. Een tv-programma met een stel meiden die in Argentinië een Bed & Breakfast runnen en flitsende kleding dragen die je vervolgens in de winkel kon kopen. Die creativiteit wil je in je hele keten laten kruisbestuiven met je andere formules. In de praktijk verdwijnt het in spreadsheet management. Het HEMA-effect noem ik dat.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.