Nieuws Retail

Danique (30) heeft succes met eigen modelabel Most Wanted: op piekdagen tienduizend orders

Ze kon als tiener niet echt kleding vinden die naar haar zin was én haar goed paste. ,,Dan begin ik zelf toch gewoon een kledingbedrijf?!” Danique Bossers uit Rotterdam is inmiddels tien jaar eigenaar van fashionbedrijf Most Wanted met een miljoenenomzet door een online én een fysieke winkel.

Anke Derkse 11 augustus 2023

Most wanted danique bossers kleding rotterdam

Tien jaar na het begin draait Danique Bossers een miljoenenomzet met modelabel Most Wanted. Foto: Most Wanted.

Met nét een maatje kleiner of groter is het voor jonge meiden vaak lastig om goede kleding te kopen die bovendien betaalbaar is. Danique Bossers liep als ervaringsdeskundige tegen dit probleem op en zag het ook bij leeftijdsgenoten. Op haar twintigste besloot ze met een vriendin naar een groot inkoopcentrum voor handelaren in Parijs te gaan om daar, met honderd euro op zak, items in te kopen. Ze postten op Facebook dat de items bij hen te koop waren en kregen direct veel reacties. Binnen no time waren ze door hun voorraad heen; Most Wanted was geboren. Na een jaar wist Danique dat ze de zaken groots wilde aanpakken. Haar vriendin haakte af; Danique zette de VOF om in een B.V. en ging alleen verder.

Ze huurde in Rotterdam een ruimte in een winkelstraat om haar voorraad uit te hangen en had er ook een kleine kantoorruimte. Al snel daarna ging ze van daaruit de kleding ook verkopen. ,,Ik dacht, als ik er nou toch ben, kan ik ook wel meteen die paar klanten helpen.” Tot op de dag van vandaag loopt haar fysieke winkel, naast de online verkoop, als een tierelier.

Lees ook: Begonnen op haar 14e, nu verovert Annemijn (24) Europa met tuinmeubelen

Eigen label met een grote range aan maten

De eerste vier jaar zocht Danique al haar kledingitems zorgvuldig uit bij diverse leveranciers. Toch bleef er een onbevredigend gevoel bij haar bestaan. ,,Bij heel veel kledingmerken is de maatvoering vaak niet goed. Een maatje S/M of M/L past eigenlijk net niemand. Dat zat me niet lekker. In 2018 besloot ik om een eigen label op te zetten en zelf te gaan ontwerpen.”

Haar eerste collectie was geen succes. De feestcollectie die ze had laten produceren werd véét te laat geleverd: op kerstavond. ,,Ik heb daar vooral van geleerd hoe het níet moet. Maar ik liet me er niet door uit het veld slaan. Ook niet toen ik in de beginjaren in zee wilde gaan met een groot verzendbedrijf dat beloofde om de distributie voor mij te regelen. Toen zij hun systemen om onze orders te verwerken na maanden nog altijd niet op orde hadden, ben ik noodgedwongen overgestapt naar een ander distributiebedrijf. Vervolgens kreeg ik alsnog een rekening van tachtigduizend euro wegens contractbreuk! Dat heeft me heel veel kruim gekost en doet nog pijn als ik eraan terugdenk. Na lang onderhandelen kwamen we tot een schikking van vijftienduizend euro.”

"In 2018 besloot ik om een eigen label op te zetten en zelf te gaan ontwerpen"

De eerste jaren deed ze alles zelf: ontwerpen, stoffen uitzoeken, producenten kiezen. ,,Na twee jaar heb ik mijn eerste ontwerper aangenomen die veel verstand heeft van fitting.” De maten die je bij Most Wanted kunt krijgen variëren niet alleen van XS tot en met XXXL, maar hebben daarbinnen ook diverse lengte- en breedtematen. Zo zijn broeken in liefst 26 verschillende maten te bestellen. Bij de meeste winkels zijn dat er hooguit acht à tien. ,,Veel klanten zijn blij dat ze bij ons eindelijk leuke en betaalbare kleding kunnen kopen die hen echt goed past. Op piekdagen versturen we tienduizend items. Wij hebben dan ook een heel trouwe klantenkring met een returning rate van tachtig procent. Twee keer per jaar organiseer ik een VIP-avond in onze boutique voor de honderd meest trouwe klanten.”

Foto: Most Wanted.

Lees ook: Jonge ondernemers Noëlle (26) en Yanissa (26) gaan voor revolutie in modeland met zelfontworpen lingerie

Most Wanted: betaalbare kleding en toch geen fast fashion

Danique is er trots op dat ze nog nooit een cent ‘vreemd kapitaal’ heeft aangenomen. Alles wat ze overhoudt steekt ze in haar onderneming. Haar kleding laat ze op een duurzame manier produceren; voor het grootste deel in Europa. Opvallend is verder dat het retourneren van kleding bij Most Wanted niet gratis is. Danique stelt er een eer in om geen overschot te hebben.

,,Ik laat de items in de kleinst mogelijke hoeveelheid produceren. Mocht er aan het eind van het seizoen tóch nog iets over zijn, dan schenken wij dat altijd aan een goed doel. ,,Eigenlijk vind ik dat niet meer dan normaal”, zegt de nuchtere Rotterdamse. ,,Ik vind het belangrijk dat ik alles op mijn eigen manier kan doen. Onze marges zijn kleiner doordat wij direct aan de consument leveren. Er zit dus geen retailer tussen. Zo blijft het voor iedereen betaalbaar. Ik groei op een rustige, organische manier.”

"Onze marges zijn kleiner doordat wij direct aan de consument leveren. Er zit dus geen retailer tussen. Zo blijft het voor iedereen betaalbaar"

Dat laatste is tot nu toe aardig gelukt, gezien de omvang van Most Wanted na een decennium. Elke drie jaar verdubbelt het bedrijf in cijfers en inmiddels is het gevestigd in de prestigieuze kantoorkolos De Rotterdam op de Kop van Zuid waar het ruim een halve etage huurt. Met een kleine veertig medewerkers die elke dag een prachtig uitzicht hebben over de Maasstad. Klaar om het buitenland te gaan veroveren. ,,We verkopen nu al een klein deel in onder andere Vlaanderen, maar ik droom ervan om wereldwijd uit te breiden. Op dit moment zijn we bezig met de uitrol naar de Duitse markt.”

Lees ook: Fysieke winkel naast je webshop? Mode-ondernemer Tess (23) heeft succes met twee locaties

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws