Aangeboden door MKB-Nederland

Branded Content Actueel

Slager Björn van Koppen was nieuwe wetgeving voor met energiebesparende verbouwing

Een grote verbouwing van zijn ambachtelijke speciaalslagerij in Naaldwijk zorgt ervoor dat Björn van Koppen voortaan op een slimme manier energie kan besparen in zijn bedrijf. Die timing was goed gekozen, want sinds deze zomer is de Informatieplicht Energiebesparing ingevoerd, die veel ondernemers verplicht om melding te maken van hun energiebesparende maatregelen.

Redactie / Bureau Mirck 7 oktober 2019

Bjorn energie besparing wetgeving slager ondernemer ondernemen

,,Het grappige is”, vertelt Van Koppen ,,dat ik zeventien jaar geleden, bij mijn eerste businessplan, mijzelf al de vraag stelde hoe ik duurzaamheid in een ondernemend vat kon gieten. Veel van de verbeteringen die ik toen aanbracht, zijn nu alweer volstrekt normaal, zoals afvalscheiding en een HR-ketel. Ten tijde van de verbouwing wilde ik weer een stap verder gaan. Er kwamen koelmotoren op het dak om de warmteafvoer te reguleren en hotfill-boilers. Met de dakisolatie trof ik alvast de voorbereidingen voor zonnepanelen. We schaften een combikast aan waarin we onze ambachtelijke vleesproducten zowel kunnen koken als roken. Ook bij de andere nieuwe apparatuur, zoals de vaatwasmachines en de snijapparaten, hebben we gelet op energiezuinigheid.”

Informatieplicht Energiebesparing

Sinds deze zomer zijn ondernemers die vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent) verbruiken wettelijk verplicht om aan de overheid door te geven welke maatregelen zij nemen om energie te besparen. Björn van Koppen had tot voor kort nog niet van de nieuwe wet, de Informatieplicht Energiebesparing gehoord, maar dat wil niet zeggen dat duurzaamheid voor hem geen item is. Integendeel: toen hij een jaar geleden de zaak verbouwde, dacht hij goed na over slimme energiebesparingen.

Slimme verbeteringen

,,Ik denk dat sommige ondernemers terugschrikken voor de investeringen, maar heel veel zaken zijn gemakkelijk op te lossen,,’’ zegt Van Koppen. ,,LED-verlichting verdienen wij bijvoorbeeld aan alle kanten terug, omdat het niet alleen scheelt in de energiekosten, maar ook in de warmteafgifte. Afdekkappen voor de toonbank zorgen ervoor dat de koeling geen overuren draait. Om diezelfde reden hebben we ook bewust gekozen voor een gesloten salademeubel, waar de klanten aan de voorkant het deurtje kunnen openen om salades te scheppen, terwijl wij aan de achterkant zorgen voor verse aanvoer. Het lijkt nu misschien vanzelfsprekend, maar ik denk dat dit soort slimme verbeteringen nog door veel ondernemers worden vergeten.”

Simpele rekensom

“In mijn visie zijn duurzaamheid en energiebesparing een verantwoordelijkheid voor iedereen. De aanschaf kan soms een heikel punt zijn, maar met een simpele rekensom weet je al snel in hoeveel tijd je die investering kunt terugverdienen. Bovendien zijn er diverse subsidiemogelijkheden. Volgens mij gaat het erom dat je er als ondernemer in ieder geval over nadenkt en dan voor jouw bedrijf de juiste keuzes maakt. In mijn geval was een warmteterugwinsysteem bijvoorbeeld nu nog niet haalbaar.’’ Bij zo’n systeem wordt warme lucht die normaal via de ventilatie verdwijnt, hergebruikt om het pand te verwarmen. ,,Maar de investering was te groot en de warmtepomp vergde ook teveel ruimte. Dat doe ik nu dus niet, maar voor de zonnepanelen op het plat dak ben ik al hard aan het sparen.”

Branchevereniging

En dan die Informatieplicht Energiebesparing. Hoe gaat Björn zich daarin verdiepen? ,,Ik heb geen idee wat het precies inhoudt, maar ik denk dat de branchevereniging KNS (Koninklijke Nederlandse Slagers) daarin veel kan betekenen. Bijna alle ambachtelijke slagers zijn daarbij aangesloten en onderhouden goede contacten, ook onderling. Toevallig ben ik zelf net gestart met een YouTube-kanaal. Misschien is het een leuk onderwerp voor een vlog en kan ik mijn concollega’s inspireren met tips en adviezen.”

Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent)? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Met ingang van 1 juli 2019 is daar nog een wettelijke verplichting bijgekomen. Volgens de Informatieplicht Energiebesparing ben je voortaan namelijk ook verplicht te rapporteren in het eLoket van RVO welke maatregelen je hebt uitgevoerd. Wat en hoe? Volg het stappenplan.

Meer informatie over Slagerij van Koppen: ga naar www.slagerijvankoppen.nl of vind hem op Instagram via @butcherbjorn.