Nieuws Actueel

Taxiprijzen vergelijken op nieuwe website

Marcia Nieuwenhuis 18 januari 2016

De eerste vergelijkingssite voor taxi's in heel Nederland gaat maandag van start: Gogido.com. Behalve kleinere familiebedrijven, doen ook grote taxicentrales als UTC (Utrecht), RTC (Rotterdam) en HTMC (Den Haag) mee, schrijft het AD.

Op de website kun je invoeren van waar naar waar je wilt reizen, om de prijzen van verschillende taxibedrijven te kunnen vergelijken. Naast kleinere familiebedrijven, doen ook grote taxicentrales UTC (Utrecht), RTC (Rotterdam) en HTMC (Den Haag) eraan mee. Uber zit niet bij de prijsvergelijker in. Volgens de oprichters hebben ze ondanks dat 'een dekkingsgraad van 99 procent van Nederland'. Gogido.com, dat al een tijdje op proef draaide, gaat vanaf vandaag voor de hele consumentenmarkt online en is daarmee de eerste vergelijkingssite voor taxiritten in heel Nederland.

OndoorzichtigDe ondernemers achter taxivergelijkingssite Gogido.com zijn wat ouder dan je zou vermoeden bij een internet start-up. Dat geven de 48-jarige Amersfoorter Paul Pietersen en zijn collega's Bernard Jan Boekholt (47) en Jan Dijkmans (50) grif toe. Toch zijn zij van plan de taxiwereld op te schudden met hun nieuwe site, die wat duidelijkheid moet bieden in de volgens hen 'dure en ondoorzichtige' taxibranche. "Voor hotels heb je Booking.com, voor vluchten kijk je op Skyscanner.com en nu is er ook zoiets voor de taxibranche", beschrijft Pietersen.

"Straattaxi's zijn in Nederland erg duur", rekent de mede-oprichter voor. "Een straattaxi hanteert vaak een tarief van 2 euro of meer per kilometer, terwijl regiotaxisystemen en ziekenvervoer afspraken maken om voor 1 euro per kilometer te rijden." Volgens de opzichters zijn reguliere taxi's in Nederland zo duur omdat sprake is van overcapaciteit, gebrek aan samenwerking en innovatie en slechte planning van ritten.

CapaciteitWaar de site nu vooral bedoeld is om te laten zien welk taxibedrijf het goedkoopst is, willen zij er op termijn ook voor zorgen dat taxibedrijven hun capaciteit beter benutten. "Nu rijden taxi's vaak vol naar Schiphol, maar leeg terug", legt Pietersen uit. "Dat maakt die rit onnodig duur." Vanaf begin april wordt het volgens de oprichters mogelijk dat bedrijven via hun site de terugweg goedkoper aanbieden. "Daarmee hopen we bestaande tariefstructuren te doorbreken."

Gebruikers van de website kunnen hun taxirit ook vooraf online betalen via creditcard of met een gewone bankpas via iDeal. Daarnaast kunnen klanten na afloop een recensie schrijven en aantal sterren geven. Deelnemende taxibedrijven moeten nu 5 procent van de ritprijs afdragen aan Gogido.com.