Nieuws Actueel

Tilburgse ondernemers in onzekerheid over werkplek

Een oud schoolgebouw in de Reeshof in Tilburg biedt inmiddels plaats aan achttien bedrijfjes. Maar hoe lang nog? Wil de gemeente de hoofdprijs voor het pand?

Jasper Harthoorn | Foto: Sander Verhoeven 2 mei 2016

Yne hans sweep reeshof business centrum

Zoveel ondernemers, zoveel wensen. Elk klaslokaaltje in het Reeshof Business Centrum ziet er inmiddels anders uit. Het oude schoolgebouw, dependance van basisschool de Sporckt, heeft zich opnieuw uitgevonden als bedrijfsverzamelgebouw.

Achttien ondernemers uit de Reeshof hebben zich gevestigd in één of meerdere lokalen en die ingericht naar eigen smaak. Van een echtscheidingsmanager tot een fotograaf en van ouderenopvang tot een afhaalpunt van de onder jongeren populaire hoverboards.

Maatschappelijke prijsDrijvende krachten achter het complex zijn Hans en Yne Sweep. Tot voor kort bijgestaan door de onlangs overleden Harry Donders, die ondanks zijn ziekte veel energie stak in het opknappen van het pand. "De gemeente zat in haar maag met het gebouw, wilde niet dat het lang leeg zou staan", geeft Hans Sweep aan. "Wij zijn er vervolgens in samenwerking met de gemeente ingestapt met de insteek er echt iets van te maken. Hebben het hele gebouw opgeknapt."

De vastgoedafdeling van de gemeente wil het pand graag verkopen. De Sweeps willen het liever overnemen, maar niet voor de prijs die de gemeente vraagt, zo'n 960.000 euro. "Dat is een commerciële vraagprijs, die kunnen wij niet opbrengen", aldus Sweep. "Wij hebben een maatschappelijke prijs geboden." Hiervoor wordt nog onderhandeld met de gemeente.

OnrustDie maatschappelijke relevantie zit hem volgens Sweep in verschillende initiatieven. Zo zijn de twee conferentieruimtes in het gebouw gratis te gebruiken door verenigingen in de Reeshof. In het penthouse willen de Sweeps poolbiljarts stallen voor de jongeren. Ook willen ze verschillende activiteiten houden, zoals een boeren- en kleedjesmarkt en het Midsummer Backstage Festival, dat al gepland staat.

De gemeente is niet akkoord gegaan met het aanbod van Sweep. Het echtpaar heeft tot 20 juni het recht op koop, daarna wordt het gebouw vrijgegeven voor andere geïnteresseerden. Sweep hoopt dat die datum opgeschort kan worden. "Dit zorgt anders toch weer voor onrust bij de bedrijven, die hier onder de huidige voorwaarden graag willen blijven."

ZolderkamerDie huidige voorwaarden zijn scherp en volgens Sweep niet te handhaven bij een commerciële verkoop. "Voor een lokaal van 7,5 bij 7,5 meter betaal je bij ons 400 euro, inclusief servicekosten. Als wij in plaats daarvan duizend euro moeten gaan vragen, zijn de ondernemers weg. Het zijn veelal toch startups die de eigen zolderkamer zijn ontgroeid. Die kun je niet zomaar dubbele huur gaan vragen."

De gemeente stelt dat het nog te vroeg is om in te gaan op de toekomstige invulling en de eventueel maatschappelijke functie van het pand.