Nieuws Actueel

Roosendaal subsidieert loonkosten

Roosendaal betaalt tijdelijk de helft van de loonkosten als een werkgever iemand aanneemt als ‘extra handjes’. Zo moet het aantal Roosendalers dat een uitkering ontvangt verder afnemen.

Frank Timmers 24 oktober 2016

Pizzabezorger subsidie Den Haag

Voor het eerst sinds 2008 is in september het aantal bijstandsuitkeringen in Roosendaal gedaald. „Ik verwacht dat de daling van dertig personen in oktober verder doorzet”, zegt wethouder Hans Verbraak trots. Hij start een proefproject met gesubsidieerde banen om nog meer Roosendalers uit de bijstand te krijgen. De pilot heet in Roosendaal Werk Op Maat (WOM) en is onder de naam Melkertbanen 2.0 al ingevoerd in Den Haag. „Wij nemen anderhalf jaar de helft van de loonkosten voor onze rekening, zodat het voor een werkgever heel aantrekkelijk wordt om iemand in dienst te nemen. Het gaat om ‘extra handjes’. Het gewone werk wordt dus niet door deze WOM-banen ingenomen.” Voorbeelden van WOM-banen zijn conciërge, toeristisch medewerker, stadswacht of bewaker van een fietsenstalling. Verbraak streeft ernaar de eerste Roosendalers met een bijstandsuitkering op 1 november aan de slag te krijgen. „Hierover zijn we in overleg met werkgevers. Ik verwacht dat we zelf ook mensen in dienst nemen, bijvoorbeeld om het onderhoud van straten, pleinen en plantsoenen in de binnenstad op een hoger niveau te krijgen.”

Binnen het Werkplein WestBrabant wordt de pilot door Roosendaal uitgevoerd. Na een evaluatie gaan de andere gemeenten (Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen en Zundert) er mogelijk ook mee aan de slag. Om hoeveel mensen het gaat en hoeveel geld het project Roosendaal zal kosten, kan Verbraak nog niet zeggen. „Ik verwacht enkele tientallen.” Daarnaast worden twintig mensen in de bijstand opgeleid om bij het Primark-distributiecentrum op Borchwerf II aan de slag te gaan. Verbraak: „We zaten snel om tafel om te vragen aan welk type personeel Primark behoefte heeft. Het zijn vooral logistieke activiteiten, zoals vorkheftruckchauffeurs en ompakkers. Daar worden deze mensen voor opgeleid zodat ze op 1 januari bij Primark aan de slag kunnen. Eerst twintig, daarna volgen er meer.”