Nieuws Actueel

Victor Muller: In het nieuws, maar anders dan gepland

Dát Victor Muller deze maand in het nieuws zou komen, zat wel in de planning. Maar de bedoeling was dat zijn nieuwe Spyker C8 de aandacht zou trekken, niet een vervolging door de Zweedse rechter. Muller zou de belasting hebben getild. 'Ik wijs elke verdenking categorisch van de hand', zegt hij tegen het AD.

Sander van Mersbergen 22 februari 2016

Victormuller1065

Lees ook:

'Ik onderhandel met een death wish'

Een paar donkergrijze schaduwen, meer is op de website van Spyker niet te zien van de nieuwe C8 Preliator. Het 'debuut' van de nieuwe Spyker is op 1 maart, op de internationale autoshow van Genève, staat erbij. Kenners gokken dat de Preliator een elektrische auto is.

Helaas voor Victor Muller, de flamboyante eigenaar van Spyker, wordt de zorgvuldig opgebouwde spanning nu doorkruist door een heel andere zaak. De Zweedse fiscale opsporingsdienst wil hem vervolgen voor het dwarsbomen van belastingcontroles.

Muller, die in 2010 en 2011 kort eigenaar was van de Zweedse autofabrikant Saab, zou samen met vier andere topmensen van Saab 3,5 miljoen euro uit het zicht van de belastingdienst hebben gehouden. Volgens hoofdaanklager Olof Sahlgren zou dat gebeurd zijn door twee vervalste facturen in rekening te brengen bij een Cypriotisch bedrijf.

In een reactie laat Muller weten 'elke verdenking categorisch van de hand te wijzen'. Zijn Zweedse advocaat Hans Strandberg meldt dat Muller niets wist van de vervalste rekeningen. ,,Hij was niet in de positie om die te zien. Muller werkt volledig mee aan de zaak, maar we zijn absoluut niet bang dat er iets gevonden wordt."

Gevangenisstraf

Voor Muller is het te hopen dat zijn advocaat de juiste inschatting maakt. Als de topmensen schuldig worden bevonden, hangt ze een boete en/of een celstraf van 6 maanden tot 4 jaar boven het hoofd.

Het zou weer een nieuw hoofdstuk betekenen in het toch al niet saaie leven van de multi-ondernemer. 2014 en 2015 waren ook niet echt rustig, met maandenlang gepoker rond het voortbestaan van Spyker Cars, fabrikant van luxe sportwagens. Het bedrijf werd failliet verklaard, maar - vrij uniek - dat faillissement werd door de rechtbank teruggedraaid. Muller - charismatisch, goeie connecties - had weer een paar financiers gevonden.

Met de Spyker-eigenaar is het nooit saai, moet ook curator Henk Pasman toegeven. ,,Maar ik moet zeggen: je kunt prima met hem samenwerken. Soms moet je hem even met beide benen op de grond zetten, maar ik heb het niet onprettig gevonden. We hebben de auto samen redelijk rechtdoor laten rijden. En dat wil wat zeggen, in een Spyker."

Nadat nieuwe financiers de grootste gaten gedicht hadden, zoekt Spyker, de legendarische Nederlandse autofabrikant die door Muller in 2002 weer tot leven gewekt werd, een nieuwe toekomst voor zichzelf. Vorig jaar kondigde Muller aan dat het bedrijf zou gaan fuseren met Volta Volare, een Amerikaanse producent van elektrische vliegtuigjes.

Gevraagd naar de vorderingen laat Muller weten dat daarover op 1 maart meer nieuws naar buiten komt. En de nieuwe Spyker C8 Preliator? Per sms: ,,Die kun je op 1 maart bekijken in Genève."