Ze zijn eind 30 en kennen elkaar van het Elshofcollege in Nijmegen. In hun studietijd hebben ze in de horeca gewerkt en daarna carrière gemaakt. Nu hebben ze het roer omgegooid en zijn ze samen een restaurant begonnen in De Schans in Mook. De naam is een beetje veranderd: het is nu Schans. Niet alleen het interieur, ook de keuken is van deze tijd. Veel seizoensproducten en zoveel mogelijk afkomstig uit de streek.Proefdraaien De afgelopen weken waren de vijf vennoten aan het proefdraaien. Dat ging best lekker, want het was geregeld uitstekend terrasweer. Veel Mookenaren kwamen even binnenlopen. Gastvrouw Eveline Prinsen: "We krijgen positieve reacties. In het dorp zijn ze blij dat hier weer horeca is. Het zorgt voor levendigheid. Er zijn hier veel mensen die herinneringen hebben aan dit pand. Aan feesten of bruiloften die hier gevierd werden."Spoelkeuken Het was de grootvader van Peter Gribling die dit pand in 1956 liet bouwen en er een hotel, café en restaurant in begon. Het pand is altijd van de familie gebleven hoewel er verschillende uitbaters in hebben gezeten. "Mijn eerste baantje was hier in de spoelkeuken", zegt Peter Gribling. Hij is degene die de aanzet heeft gegeven tot de herstart van de uitspanning. "Toen De Schans in 2014 leeg kwam te staan, begon het te kriebelen. Ik heb mijn vrienden opgetrommeld om mee te denken en mee te ondernemen. We zijn uiteindelijk met zijn vijven overgebleven." Gribling wordt gastheer en gaat personeelszaken doen. Hij is daarnaast nog even leraar economie aan het Merletcollege in Grave. "Ik moet het schooljaar natuurlijk afmaken." Het pand is helemaal gemoderniseerd. De vijf vennoten hebben dit betaald met eigen spaargeld, een lening en crowdfunding.Investeerders Vennoot Luuk van Neerven, verantwoordelijk voor marketing: "We hebben nu vijftien private investeerders. Zij krijgen hun lening terug en 10 procent rente in natura. Dat betekent dat ze hier voor die waarde kunnen eten, drinken of bijvoorbeeld een feestje houden. We beschouwen hen als ambassadeurs." Van Neerven heeft een wervings- en selectiebureau. Voorlopig blijft hij dit werk erbij doen. Ook Jochem van Boeckhorst, financial controller behoudt zijn huidige baan. Daarnaast is hij de financiële man van Schans. Milan Vossen gooit het roer om. Hij was bouwkundig ingenieur en een gedreven hobbykok. Nu is hij verantwoordelijk voor de organisatie van de keuken en ook kookt mee. "Dit is superspannend maar ook superleuk", zegt gastvrouw Prinsen. "Ik zie mijn vrienden op mijn werk. Wat wil je nog meer?"
Vijf vrienden heropenen restaurant in Mook
Geschreven door: Redactie De Ondernemer
Leestijd 2 minuten •
Vijf vrienden herstarten een aloud restaurant in het hart van Mook, schrijft De Gelderlander. Na een korte proefperiode gaat Schans vandaag officieel open.
Lees verder onder de advertentie