Nieuws Actueel

Wall Street begint lager aan belangrijke Fed-week

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met verliezen aan de belangrijke week van de Federal Reserve begonnen. De Amerikaanse centrale bank begint dinsdag aan zijn tweedaagse rentevergadering. Op woensdag volgt het rentebesluit en wordt de rente naar verwachting opnieuw met 0,75 procentpunt verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden.

ANP 19 september 2022

ANP190922190 1

Begin vorige week heerste er nog optimisme op de financiële markten dat de Fed de rente mogelijk wat minder agressief zou verhogen, maar die hoop werd door een tegenvallend inflatiecijfer de grond in geboord. Beleggers vrezen dat de renteverhogingen door de centrale banken een wereldwijde recessie zullen veroorzaken. Die angst werd afgelopen vrijdag verder aangewakkerd door een winstalarm van FedEx.

De pakketvervoerder raakte vrijdag ruim een vijfde van zijn beurswaarde kwijt na het intrekken van zijn winstverwachting. Het bedrijf wordt vanwege zijn logistieke activiteiten als een barometer gezien voor de economische ontwikkelingen. FedEx merkte dat het aantal pakketverzendingen is teruggelopen vanwege de verslechterde economische omstandigheden. Het aandeel FedEx stond maandag tussentijds 1,7 procent hoger.

GTA VI

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,6 procent lager op 30.630 punten. De S&P 500 verloor ook 0,6 procent tot 3852 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 0,5 procent tot 11.385 punten.

Take-Two Interactive zakte bijna 2 procent. Een hacker heeft beelden gepubliceerd van de langverwachte game Grand Theft Auto VI, ontwikkeld door Rockstar Games, een dochterbedrijf van Take-Two Interactive. Het gaat om een van de grootste lekken in de gamesector ooit.

Adobe

Verder stond Adobe (min 0,4 procent) bij de zakkers na een adviesverlaging. Volgens kenners kunnen beleggers beter wachten op de verdere ontwikkelingen rond de overname van start-up Figma. Adobe, het bedrijf achter Photoshop, zorgde vorige week voor een schok bij beleggers met de aankondiging 20 miljard dollar uit te trekken voor Figma, een bedrijf dat platforms aanbiedt waar softwareontwikkelaars op kunnen samenwerken.

Cryptobeurs Coinbase verloor 4,3 procent na een forse daling van bitcoin. De grootste digitale munt ter wereld zakte richting het laagste niveau sinds 2020. Ook andere cryptomunten als ether en XRP gingen omlaag nu cryptobeleggers voorzichtiger zijn geworden door de hogere rentetarieven.

De euro stond op 0,9978 dollar, tegen 1,0002 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 3,3 procent tot 82,17 dollar. Brentolie kostte 2,9 procent minder op 88,71 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws