Nieuws Actueel

Wall Street kijkt uit naar nieuwe masterplan van Tesla

Tesla verloor woensdag in de vroege handel op Wall Street licht aan beurswaarde. Beleggers zijn erg voorzichtig en wachten met spanning op het Masterplan 3 dat topman Elon Musk later op de dag bekend zal maken in een bijpraatsessie met investeerders. Het Masterplan 2 dateert al weer van 2016 en het toekomstbeeld met zelfrijdende robottaxi's en autodelen dat Musk destijds schetste is voor een groot deel niet uitgekomen.

ANP 1 maart 2023

ANP010323182 1

Het aandeel Tesla noteerde kort na de openingsbel 1,1 procent lager. Over de inhoud van de plannen van Musk wordt intussen druk gespeculeerd. Kenners denken dat er waarschijnlijk een nieuw modulair platform aangekondigd wordt waardoor Tesla goedkoper auto's zou kunnen produceren. Tesla's zouden dan dus in prijs omlaag kunnen en interessanter worden voor een breder publiek.

De algehele stemming op Wall Street was licht negatief, ondanks een sterker dan verwachte toename van de bedrijvigheid in de Chinese industriesector. De Dow-Jonesindex noteerde 0,1 procent lager op 32.613 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 3959 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,3 procent in tot 11.426 punten.

Concurrent Tesla

Beleggers verwerken onder meer de resultaten van retailers Lowe's en Kohl's, die respectievelijk 2,2 procent en 0,8 procent verloren. Bioskoopketen AMC Entertainment (min 4,3 procent) en zonne-energiebedrijf First Solar (plus 7,9 procent) gaven eveneens een kijkje in de boeken.

Tesla-rivaal Rivian zakte daarnaast haast 11 procent. De fabrikant van elektrische voertuigen leed afgelopen kwartaal minder verlies dan gevreesd, maar de omzet viel tegen.

HP en General Motors

Ook computermaker HP (min 1 procent) kwam met een gemengd kwartaalbericht. Het bedrijf kampt met zwakke pc-verkopen en boekte minder omzet dan kenners hadden verwacht. De winst viel wel iets hoger uit dan analisten hadden voorzien.

Verder won General Motors 1,2 procent. Volgens zakenzender CNBC schrapt de autofabrikant zo'n 500 banen om kosten te besparen.

Vaccinmaker Novavax en dollar- en oliekoers

Novavax kelderde op zijn beurt ruim een kwart. De vaccinmaker dook afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers en boekte minder omzet dan verwacht. Het bedrijf kondigde aan de kosten te willen verlagen en banen te schrappen, maar gaf geen details over de besparingsplannen. Novavax ontwikkelde een zogenoemd eiwitvaccin tegen het coronavirus als alternatief voor de zogeheten mRNA-vaccins van Moderna, Pfizer en BioNTech, die zijn gemaakt met de nieuwste technologieën. De vraag naar het vaccin van Novavax viel echter tegen.

De euro was 1,0672 dollar waard, tegen 1,0600 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 77,13 dollar per vat. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 83,60 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws