Nieuws Actueel

'Weekmarkt is voor mij een virus'

Het is een beetje feest op de knusse weekmarkt van Oudenbosch. Het is deze maand zestig jaar geleden dat toenmalige burgemeester Funk de ambulante handel naar de Fenkelstraat haalde. Bijzonder is wel dat Quirinus - roepnaam Krien - Teunissen al die jaren met zijn groenten en fruit op deze weekmarkt staat. Als 14-jarige gaf hij zich stiekem op als kraamhouder, om er vervolgens nooit meer weg te gaan. Dat schrijft BN De Stem.

Wim van den Broek | Foto: Marcel Otterspeer/ Pix4Profs 28 september 2016

Kraamhouder 1065

Thuis aan de Bosschendijk hadden zijn ouders een kleine tuinderij. Bonen in de zomer, spruiten in de winter. Maar plukken of pellen was niks voor Krien. "Het venten langs de deuren lag me beter." Eerst op de bakfiets, daarna liet hij de groentekar voorttrekken door pony Norma, weer later schafte hij een ' ijzeren hond' aan. "Zo'n driepittertje, want trekdieren werden verboden. Als ik dan thuis voorbij reed, keek onze pony me meewarig aan. Zo van: ben ik niet goed genoeg?"

GeheimDe gang naar de weekmarkt vonden zijn ouders maar niks. Lachend: "Op de markt kwam ander volk, dat was geen boodschappenpubliek. Tot ik de eerste avond met mijn sigarenkist vol geld thuis kwam, toen trokken ze wel bij."

Vanaf de eerste weekmarkt was de hele Fenkelstraat gevuld met kraamhouders. Teunissen had concurrentie van wel vijf andere groenteboeren. "Augustijn, Maas en Luijten: ik heb ze allemaal overleefd." Zijn geheim? "Je klanten kennen, nooit te hoog inzetten met de prijs en iedere ochtend fluitend de containers inladen, ongeacht het weer."

VirusSupermarkten, die hun waren buiten stallen of versmarkten, die als paddestoelen uit de grond rijzen.: Teunissen maken ze niet meer gek. "Het is een komen en gaan. Net als die groentestalletjes aan de openbare weg. Het is wel willen, maar er niet voor werken. De weekmarkt is voor mij een virus, ik kan niet zonder."

Dat de Oudenbossche markt nog maar amper tien kramen telt, baart hem al evenmin zorgen. "Uitgaan van je eigen kracht. Mijn zoon Marcus wilde aanvankelijk een bakkerij in Oostenrijk beginnen. Daar is hij van terug gekomen. Als opvolger heeft hij een frisse kijk op het bedrijf met als nieuwe naam 'De Verse Verleiding'. Dat houdt mij uiteraard ook jong. Online bestellen en vervolgens aan huis bezorgen plus vijf weekmarkten. Stoppen doe ik pas als je mijn naam tussen vier zwarte randjes in jullie krant staat."