Nieuws Actueel

Welke importeur haalt Lada weer naar Nederland?

Lada is toch niet meer te koop in Nederland? Dat klopt. De laatste nieuwe Lada werd in 2005 verkocht, schrijft de Volkskrant. Maar nu is er plotseling een ware strijd losgebroken om het recht Lada's te mogen importeren. Het autobedrijf Snippe in Nieuwlande, Drenthe, had afgelopen weekend al kennismakingsdagen met de nieuwe Lada's op de planning staan, en maakte zich op voor de eerste verkopen.

Marko de Haan 16 februari 2016

Lada1065

Totdat Avtovaz, de fabrikant van Lada, ingreep. Fred van Putten, exportbaas bij Russische fabrikant Avtovaz, wil niets weten van Snippes plannen. 'We zijn zelf bezig met een exportplan, en dan komt er ineens zo'n cowboy tussendoor fietsen.' Hij heeft het autobedrijf gemaild en gevraagd of ze daarmee wilden stoppen.

Waarom is de auto niet meer te koop?

Vanaf het moment dat de Muur viel ging het bergafwaarts met de Lada in Nederland. 'De EU stelde steeds strengere eisen aan auto's en Rusland was zo groot dat we genoeg hadden aan de afzetmarkt daar, dus richtten we ons daar op', zegt Van Putten. Een gesprek met de voorzitter van de Russische Klassieker Club geeft iets andere inzichten: 'De modellen van Lada waren verouderd en in de nadagen van het communisme had het bedrijf minder geld', aldus Jelle Jan Gerrits. Met Lada gaat het slecht. De accountant van Avtovaz waarschuwde vrijdag dat het bedrijf diep in de gevarenzone zit.

Maar ze komen weer naar Nederland?

Van Putten zegt van wel. 'We zijn van plan ze weer op de Nederlandse markt te introduceren. Maar omdat er in Nederland zulke strenge regels gelden voor de CO2-uitstoot, in combinatie met de bpm-belasting, is het lastig om aan die regels te voldoen. Op z'n vroegst zal dat eind 2016 zijn.'