Aangeboden door DAS

Branded Content Wet- en regelgeving

‘Solide afspraken goed voor creativiteit’

Het Amsterdamse Public Agency produceert film- en videocontent voor reclamebureaus en merken. Oprichter Joost Meijer en partner Milo Rietvelt komen, zoals elke ondernemer, zaken tegen die goed en juridisch steekhoudend geregeld moeten worden. ,,Ik wil zeker weten dat afspraken waterdicht zijn.”

Mark Litjens | Mark Litjens 6 december 2019

DAS solide rechtshulp

Als ondernemer heb je altijd te maken met meerdere partijen. Partijen waar jij iets van verwacht, en die omgekeerd ook iets van jouw bedrijf verwachten. Dat vraagt om heldere- en duidelijke afspraken, niet in het minst om juridische problemen achteraf te voorkomen. ,,Als wij een draaidag plannen op een bepaalde locatie, dan is het heel belangrijk dat ingehuurde mensen er op tijd zijn en dat we de locatie binnen kunnen. Dat we kunnen parkeren en er bijvoorbeeld water en stroom is”, vertelt Meijer.

Arbeidsovereenkomst en geheimhoudingsverklaring afsluiten

Dat moet echt goed afgesproken zijn, want een productie kost veel geld. Meer nog: er zit een deadline op en uitstel is meestal geen optie. ,,Daarom stellen we contracten op met onze freelancers en de locatiehouder”. Er zijn nog veel meer situaties waarbij een goed contract zorgt voor zekerheid en helderheid: ,,Denk aan een arbeidsovereenkomst of een geheimhoudingsverklaring. Die hebben wij echt nodig wanneer wij een campagne- of informatiefilm maken over een nieuw product of een financieel gevoelig onderwerp. Daar mag niks voortijdig van naar buiten komen.

Alleen al de foto’s van een set kunnen beursgevoelig zijn. Een geheimhoudingsverklaring zet bijvoorbeeld boetes op lekken. Dat is voor iedereen duidelijk en geeft mijn klant zekerheid.”

Zzp en mkb

Het levert hem en Rietvelt een wereld aan rust op. Rust die voor creativiteit zeer belangrijk is. In de zzp- en mkb-wereld is het heel gebruikelijk om voor allerlei soorten contracten, leveringsvoorwaarden en andere juridische teksten internet af te zoeken op gelijksoortige juridische teksten en deze 'op maat te maken'. Volgens een onderzoek in opdracht van juridisch dienstverlener DAS knipt en plakt bijna de helft van alle zzp’ers. Waarbij zij het risico lopen om bijvoorbeeld verouderde of zelfs vertaalde of Belgische documenten te kopiëren. ,,Eén zinnetje in zo'n document kan funest zijn voor jouw specifieke bedrijf”, waarschuwt Meijer. Omdat het vaak om grote belangen of veel geld gaat, maakt de producent gebruik van een nieuwe dienst van DAS.

No-brainer

,,DAS heeft een webshop waar je tientallen verschillende soorten juridische documenten kunt downloaden. Elk document is eenvoudig aanpasbaar aan jouw bedrijf of jouw specifieke situatie. Daar hoef je geen juridische achtergrond voor te hebben”, weet Meijer ondertussen. Een half uurtje, meer tijd hoef je er niet in te stoppen. De documenten zijn opgesteld door de ervaren juristen van DAS en zijn met een muisklik te bestellen. Voor prijzen die slechts een fractie bedragen van een volledig op maat gemaakt stuk.

,,Ik vind het een no-brainer. Zo’n geheimhoudingsverklaring kost 45 euro in de webshop, een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd 99 euro. Het op maat maken is echt eenvoudig en als je er niet uitkomt, kun je een jurist van DAS inschakelen. Daar hoef je geen rechtsbijstandverzekering voor te hebben, de webshop en extra hulp zijn voor iedereen bereikbaar.”

Webshop: Documenten Selfservice

Verzekerd bij DAS of niet, als ondernemer kun je altijd aankloppen met juridische vragen of een juridisch document downloaden via de zogenaamde Documenten Selfservice, de webshop van DAS. Hier zijn meer dan honderd up-to-date juridische documenten beschikbaar – een aantal ook in het Engels – die binnen een halfuur door de onderneming op maat gemaakt kunnen worden. Toch hulp nodig? Dan is DAS beschikbaar voor advies.

Kijk voor meer informatie op shop.das.nl/documents

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met DAS.

Lezersaanbieding:

25% korting op downloads Actiecode: DEC25

Geldig t/m 31 december 2019