Nieuws Actueel

Zeeuwse export nog fors na Brexit

Vorig jaar voerde Zeeland voor 472 miljoen euro uit naar de westerburen. Dat betrof vooral voeding en chemische producten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), valt te lezen in PZC.

Frank Balkenende (PZC) 25 augustus 2016

Zeeland Internationaal Handel

Zeeland importeert vrij weinig (voor 101 miljoen euro) uit het Verenigd Koninkrijk. De handel met de Britten loopt trouwens al jaren terug. In zeven jaar tijd daalde de uitvoer van Nederlandse goederen van 8,9 naar 7,8 procent van de totale export.

Zeeuwse export

Die trend is ook in Zeeland zichtbaar. In 2008 waren de Britten nog goed voor 9,9 procent van de Zeeuwse export, ofwel 607 miljoen euro. Vorig jaar was dat 8,7 procent ofwel 472 miljoen euro, een procent boven het landelijk gemiddelde.

Voeding en dranken vormen met 42 procent de hoofdmoot. De uiensector bijvoorbeeld zet bijna 10 procent van zijn totaalvolume af in het VK. Ook aardappelen en (diepvries)aardappelproducten gaan in grote hoeveelheden de Noordzee over.

Chemische producten

De Britten zijn evenzeer belangrijk voor afzet van chemische producten van in Zeeland gevestigde multinationals. Dat betreft 38,2 procent van de totale Zeeuwse uitvoer. Verder worden er industriële producten (13, procent) en machines en vervoermaterieel (5,6 procent) verscheept naar het VK. Het slinkende belang van het Verenigd Koninkrijk hangt samen met een sterkere groei van de export naar landen buiten Europa zoals China. Dat geldt overigens niet voor Zeeland, dat vorig jaar een bescheiden 29 miljoen euro naar China exporteerde. In 2008 was dat nog 87 miljoen euro.

Europa

In Europa zijn Duitsland (export 872 miljoen) en België (823 miljoen) de belangrijkste handelpartners. Buiten de EU zijn het allerlei landen die voor 1,8 miljard aan Zeeuwse waar afnemen. Dat is exclusief China en de Verenigde Staten, waarmee de Zeeuwse handel relatief beperkt is.