Nieuws Actueel

70-plussers de werkvloer op? Zo ziet het kantoor van de toekomst eruit

Ligbureaustoelen, een kantoorapotheek en felroze rollators. Je ziet ze allemaal als je binnenloopt in de 'senior spaces' van de Amsterdamse flexwerkplek TSH Collab. De ruimtes zijn speciaal ingericht voor 70-plussers, en een idee van pensioenbedrijf BrightPensioen. De reden? In tijden van vergrijzing en verhoogde pensioenleeftijd moeten we nadenken over de komst van senioren op de werkvloer.

Redactie De Ondernemer | Foto: Michiel Landeweerd 13 februari 2019

SENIOR SPACES 0006

De kantoorruimte voor 70-plussers is een samenwerking van BrightPensioen (een pensioenfonds voor zzp'ers) en de kantoorvormgevers Studio LONK en Ditt. Officemakers. Zij maakten samen de kantoorruimtes met supplementen-apotheek, hellingbanen, ruimte voor een dutje en ondersteunende stoelen. Met het experiment fantaseren zij over de werkplek van de toekomst. Wordt de werkplek een kruising tussen kantoor, kuuroord en zorginstelling? En is dat angstaanjagend, of misschien wel een goed alternatief voor de eenzaamheid van een verzorgingshuis?

Toekomstig werklandschap

Anna Dekker van studio LONK: “Het is een ruimtelijke verkenning van ons toekomstige werklandschap. We gaan veel later of zelfs helemaal niet met pensioen. Het is tijd dat met elkaar praten over dit thema. Bijvoorbeeld over hoe ver we zullen we gaan om onze mentale en fysieke gezondheid hierin te faciliteren.”

Werken na 67e geen straf

Volgens Sjaak Zonneveld van BrightPensioen is ons kijken op pensioen achterhaald. “Pensioen wordt gezien als iets waar je eindelijk, als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt, van mag gaan genieten. Alsof dat de tijd daarvoor niet zou kunnen. Laten we stoppen met de gedachte dat werken na je 67ste iets is voor ‘losers’. Dat het een straf is. Pensioen moet volgens ons een bewuste en vrije keuze zijn die mogelijk maakt dat je kunt blijven werken zolang je wilt of kunt.'

Op vrijdag 15 februari zijn de senior spaces vanaf 15:30 te bezoeken en gaan experts in gesprek over de werkplek van de toekomst. Aan het woord zijn onder andere: Ruben Jacobs (cultuursocioloog), Aart Bontekoning (generatie-expert) en Caro van Dijk (architect van zorgzame omgevingen).